Av Bjørn Laberg
– Med Polar Energi har vi i årevis vært litt bortskjemte med fulle ordrebøker, og har ikke prioritert markedsføringsbiten så høyt som vi kanskje burde. Som et ledd i bedriftens uttalte mål om internasjonalisering og en mer offensiv vekststrategi, måtte vi ta grep, sier salgs og markedsansvarlig Tor Nordli-Mathisen til VVS aktuelt.
Inflasjon i «Polar»-benevnelser
– For det første kommer vi fra en landsdel der det kanskje har gått litt inflasjon i «Polar»-benevnelser. Når vi i tillegg opplever å bli forvekslet med strømprodusenter (Polarkraft), hvor vi får henvendelser fra strømabonnenter som ber om forandringer i tariffen, var tiden overmoden for et navneskifte, smiler Nordli-Mathisen.
Han legger til at også bokstaven i, i energi, var noe som skurret i engelsk kommunikasjon. (hvor energy med y gjelder)
– Sammen med et profesjonelt merkevarebyrå har vi derfor gjennomgått en navneprosess og design av ny visuell identitet. Vi landet på navnet Neotemp°, som betyr «ny temperatur». Dette mener vi passer utmerket til det bedriften vår driver med, nemlig nyskapende og innovative energiløsninger. Samtidig må jeg jo tilføye at dette er snakk om ren re-branding. Organisasjonsmessig har vi ikke forandret oss, sier han til VVS aktuelt.
Ser smarte systemløsninger
Tidligere Polar Energi ble etablert i 2013 av gründer og daglige leder, Lars Hansen.
– Lars har lang fartstid som kjøletekniker, både fra skipsfarts- og industrimiljøene. Hans største kompetanse er at han klarer se de smarte løsningene, der selv ingeniørene har problemer med å følge kompleksiteten i systemløsningene. Når inverterstyrte kompressorer kom på markedet, jobbet han frem løsninger for å utnytte energieffektiviteten i varmepumper enda bedre. Løsningen han kom opp med er at selve kondenseringen og varmeoverføringen er flyttet inn i systemtanken, hvor bruk av platevarmeveksler og flow switch er fullstendig eliminert, sier Nordli- Mathisen videre.
Patentert teknologi
– I kjøleprosessen «koker» det flytende kjølemediet og omdannes til varm gass. I en del av denne prosessen blir temperaturen på kjølegassen vesentlig høyere enn selve kokepunktet. I lærebøker beskrives denne opphøyde temperaturen som «hetgass» eller «Super Heating», og denne energien bør utnyttes om mulig. Ettersom vi ikke benytter veksler i systemløsningen får vi utnyttet 100 % av energiproduskjonen fra varmepumpesystemet, og løfter temperaturen på tappevannet fra 55°C til 80°C, helt uten tilskudd av annen energi, sier han.
Systemet, som Neotemp° er alene om, er resultatet av bedriftens patentert teknologi, Polar Super Heating Infusion (PSHI). Teknologien er godkjent og sertifisert av patentstyret i Norge, samt i mer enn 34 land over hele verden, inkludert Europa (European Patent Register), USA (US Patent Office) og i Kina.
Containerløsninger
Bedriften har også fått stor oppmerksomhet rundt sine utendørsmoduler, som innebærer containerløsninger for energisentraler, i alt fra 40 fots størrelse, ned til bygg på 2 kvadratmeter.
– Det er en tydelig trend i markedet nå for å ville flytte energisentralene ut av bygningsmassen. Å frigi mer boareal i bygget er selvsagt den kommersielle fordelen fra utbyggers ståsted. For vår del blir vi samtidig fristilt til å benytte de kuldemediene som er mest hensiktsmessige for å oppnå bedre energieffektivitet. Et slikt kuldemedium kan absolutt være propan, som er en miljøvennlig løsning, og som mange, helt feilaktig, spør du meg, hevder MÅ være plassert utendørs, sier Nordli- Mathisen.
Holder Nord-Norge-fanen høyt
Nordlendingene rigger for vekst, og har ambisjoner om å nå bredt ut med PSHI-teknologien. Neotemp° er allerede etablert i Italia og New Zealand, i tillegg til samarbeid med Panasonic.
– Etableringen i Italia var en bevisst satsing for å få fotfeste i Europa. Samtidig er det et praktisk aspekt ved det, siden vi allerede har produksjon av systemtankene i nettopp Italia, sier han.
Likevel understreker Tor Nordli-Mathisen at de alltid vil holde Nord-Norge-fanen høyt.
– Det tøffe, arktisk miljøet i nord er selve DNAet i bedriften. Det er ingen overdrivelse å hevde at vi har naturgitte forutsetningene for å kunne lage varmeløsninger for folk flest, med adresse Hamnvik i Ibestad kommune.