- NM er viktig for rekruttering til rørleggerfaget

 
- NM er viktig for rekruttering til rørleggerfagetBildet: Kurs- og kompetansekonsulent Ingebjørg Martinsen og fagsjef Are Skaar Nielsen. Foto: Trond Schieldrop
NM i rørleggerfaget under Bygg Reis Deg nærmer seg med stormskritt. VVS aktuelt har snakket med fagsjef Are Skaar Nielsen og kurs- og kompetansekonsulent Ingebjørg Martinsen i Rørentreprenørene Norge om forberedelsene til konkurransen, rekruttering til faget og fremtidsutsikter.

Av Trond Schieldrop

- NM i rørleggerfaget har blitt arrangert siden 80-tallet. Vi har delt landet inn i regioner med lokale uttakskonkurranser som kvalifiserer kandidater til NM. Etter en nøye utvelgelse satt vi igjen med fem kandidater pluss en reserve. I år trakk kandidaten fra Nordland seg slik at reservekandidaten ble tatt med. Nå står vi igjen med fem deltakere. Det blir jo spennende om vi unngår frafall i disse influensatider, sier Skaar Nielsen og Martinsen. 

Tøff og nervepirrende konkurranse

De fem kandidatene som skal avlegge svenneprøven på en åpen scene er Julie Forseth fra Trøndelag, Andreas Støle fra Vestland, Henrik Berget og Theodor Hofstad fra Viken og Petter Strande Lønhaug fra Oslo.

– Her får de bryne seg mot hverandre i en tøff og nervepirrende konkurranse, som mange foreldre og venner vil være til stede på.  Å avlegge prøven på en scene krever full konsentrasjon samtidig som nervene må temmes etter beste evne. Det er ikke alle som er forberedt på slikt ytre press. Her har lokale opplæringskontor forklart dem i detalj hva som kreves for å avlegge svenneprøven. På forhånd har jeg snakket med hver enkelt deltaker om gjennomføringen i de 5 dagene de skal "opptre" for publikum, sier Martinsen til VVS aktuelt.

Bildet: Fra Rørlegger-NM under Bygg Reis Deg 2021. Foto: Rørentreprenørene Norge

Viktig rekrutteringsmiddel

– Mesterskapet er et viktig virkemiddel for å få flere ungdommer til å velge rørleggerfaget. Det er vanskelig å måle effekten av å delta på Bygg Reis Deg. Vi har ikke noe tallgrunnlag å vise til om det er NM i rørleggerfaget eller besøk på ungdomsskoler som bidrar til at flere velger denne yrkesretningen, sier Skaar Nielsen. Han kan fortelle at styret i Rørentreprenørene Norge for flere år siden bestemte at Bygg Reis Deg var den foretrukne arenaen for å arrangere et slikt mesterskap. 

LES OGSÅ: Daniel Skancke Wold vant Rørlegger-NM

Todelt svenneprøve

– Hvordan blir konkurransen organisert slik at riktig vinner blir kåret?

– Oppgaven er todelt, og vi legger mest vekt på at kandidaten består svenneprøven og denne bedømmes som vanlig av en svenneprøvenemnd. Oppgaven viser et snitt av en enebolig med både sanitær-, varme- og sprinkler. Den er som alle andre svenneprøver lagt opp som en faglig bedømmelse og at den er salgbar. På selve NM- delen av oppgaven er millimeter, vater og lodd avgjørende. Dommerne vurderer i mindre grad fagmessige feil, men er opptatt av at rørene er i vater og lodd. Kandidaten som kåres til Norgesmester må ligge nærmest på millimeteren, sier Skaar Nielsen

– Teoretisk kan en kandidat stryke på svenneprøven og bli kåret til Norgesmester, sier Martinsen. 

LES OGSÅ: Kronprinsen besøkte Bygg Reis Deg. Se video!

- Foreldre må fronte faget

Skaar Nielsen og Martinsen mener det er viktig å fronte rørfaget allerede på ungdomsskolenivå. – Både foreldre og vi som forening må øke interessen hos ungdom slik at de velger rørfag på videregående. Spesielt mødre har stor påvirkningskraft med hensyn til utdanningsvalg. Slik samfunnet er skrudd sammen nå er det mange som velger Bachelor eller Master utdanning. Undersøkelser viser at det for en ingeniør vil ta 18 år før han/hun tar igjen lønnsnivået til en rørlegger. Derfor er håndverksfag et godt alternativ i forhold til kompetanse- og lønnsforhold, sier de to. 

Bildet: Fra Rørlegger-NM 2022. Foto: Rørentreprenørene Norge

Mangfold

– Foreldre og spesielt mødre har en viktig oppgave med å endre holdningen til håndverksfag. En del av dagens mødre har en eller annen form for akademisk utdanning. Mange ønsker at deres barn skal ta en høyere utdannelse, sier Skaar Nielsen. Han kan fortelle at det for rørleggerfaget har vært et rekrutteringsoppsving på ca. 10 prosent de siste fire-fem årene.

– Det skyldes at vi henvender oss aktivt både mot gutter og jenter. Ingeborg-nettverket har vært viktig for å øke rekrutteringen av jenter til faget, forteller Martinsen. Også mangfold på arbeidsplasser har nå fått større aktualitet hvor bl.a. etnisitet og kulturell bakgrunn i større grad vektlegges. 

Gradvis økning

Søkertallet til rørleggerfagutdanningen har gradvis økt og flere har i etterkant fått fast jobb. – Da jeg ble ansatt hos Rørentreprenørene i 2010 ble det årlig utdannet 400-500 rørleggere. I dag er det på over 700 og med en oversøkning til faget de siste par årene. Mange voksenlærlinger (som har valgt feil yrkesutdanning) velger overgang til vårt fag, sier Skaar Nielsen.

Bildet: Fra Rørlegger-NM under Bygg Reis Deg 2021. Foto: Rørentreprenørene Norge

Faget vil bestå

Rørleggeryrket vil aldri forsvinne, det vil alltid være behov for å rørleggertjenester i både eneboliger og næringseiendommer. – Noen håndverksfag som f.eks. malere vil kanskje oppleve større grad av digitalisering med bl.a. bruk av droner til å male husfasader. I vårt fag er det ikke like enkelt. Det er selvsagt mulig å benytte maskiner til å bore klammer i tak, men fortsatt vil rørleggerfaget være avhengig av armer og bein for å drive arbeidet fremover. Slik sett vil ikke digitaliseringen, slik vi ser i andre fag, påvirke oss i like stor grad, mener Skaar Nielsen. 

Nedgang i byggeprosjekter

Økte renter, inflasjon og prisstigning har medført nedgang i bygging av eneboliger, leiligheter og næringseiendommer. – Utsiktene er ikke lyse, men Skaar Nielsen mener behovet for rørleggertjenester i rehabiliteringsmarkedet vil vokse.

– 70 prosent av bygg som skal brukes om 50 år er allerede oppført. Rehabiliteringsmarkedet vil skape merarbeid, og vi må satse på kloke hoder og dyktige fagfolk. 

Bildet: Fra Rørlegger-NM 2022. Foto: Rørentreprenørene Norge

Gimmick-effekt

– Hvor høyt henger NM tittelen?

– Det er selvsagt stort for rørleggerbedriften og det lokale opplæringskontoret når en medarbeider kåres til Norgesmester. For vinneren henger NM-tittelen høyt, men det aller viktigste er å bestå svenneprøven. Svennebrevene blir høytidtidlig delt ut på standen av representanter fra Fylkeskommunen. Deltakerseilet som kandidatene har ved hver sin stand, vil de gjerne ha med seg som et minne. Det er bilde av deltakeren, firmanavn og fylket de representerer. Enkelte bedrifter har hengt opp deltakerseilet i firmavinduet, sier Skaar Nilsen.

Han kan fortelle at svenneprøven som avlegges på Bygg Reis Deg er krevende.

– Her er det mange deltakere, høyt støynivå og forstyrrelser. 
Kandidatene får bl.a. delt ut øreklokker, hvor de kan stenge ute omverdenen, lytte til musikk og konsentrere seg fullt og helt om prøvene, sier Martinsen til slutt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår