Varme og energi

NOBIO om TEK 15: Vil videreføre dagens systemgrensesnitt

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
23.01.14: Et systemgrensesnitt basert på netto energi vil sikre alle bygg en robust bygningskropp, som bruker lite energi, mener Norsk Bioenergiforening (NOBIO)
I forbindelse med utarbeidelsen av nye energiregler i Byggteknisk forskrift (TEK-15) har Nobio i flere sammenhenger gitt innspill på at den beste løsningen for beregning av energibruk i bygninger er å videreføre dagens systemgrensesnitt som er basert på netto energi.

– Netto energi beregner bygningers grunnleggende behov for energi til oppvarming, ventilasjon, varmt tappevann, belysning, utstyr og kjøling med tilhørende hjelpemidler. Et systemgrensesnitt basert på netto energi vil sikre alle bygg en robust bygningskropp som bruker lite energi. Det likestiller også lokale og kollektive energiforsyningsløsninger og gir en samfunnsøkonomisk god utnyttelse av ressurser, mener NOBIO.
 
NOBIO mener det er viktig at energikravene i bygningsregelverket vurderer energibruk i bygninger som en del av et større energisystem. Netto energi som systemgrense tar høyde for på effektens betydning i energisystemet og åpner opp for at forskjellige løsninger for energiforsyning i bygninger kan bidra til å avlaste effekttopper og dermed sikre forsyningssikkerhet. Effektbehovet varierer over året, og behovet for effekt er størst i de kaldeste vintermånedene når energi levert fra sol –og varmepumper ikke nødvendigvis er like effektive.
 
I den siste tiden har det blitt fremmet et forslag til en løsning for valg av systemsystemgrense for beregning av energibruk i bygninger kalt ”fleksibel netto”. Denne løsningen tar utgangspunkt i netto energi som systemgrense, men er utvidet til å inkludere:

Reguleringsvirkningsgrad, ref. NS 3031

Distribusjonsvirkningsgrad, ref. NS 3031 

Nobio mener at denne løsningen ivaretar utbygging av energieffektive bygg og samfunnsøkonomisk god utnyttelse av ressurser. Det vil samtidig ta vare på byggebransjen og arkitekters behov for valgmuligheter i forhold til løsninger for å nå krav om energieffektive bygg.