Varme og energi

Norge satser på grønn energi i Haíti

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
02.07.12: Haiti reiser seg etter jordskjelvet med hjelp av fornybare energikilder. Helsestasjoner har fått strøm gjennom norsk prosjekt.
Etter ett års forstudier settes prosjekter finansiert av Utenriksdepartementet for fornybar energi ut i live på Haiti. Vann, vind og sol vurderes i den langsiktige satsningen for å styrke energitilgangen i Latin-Amerikas fattigste land.
Gjennom Flyktningehjelpens beredskapsstyrke NORCAP støttes FNs Miljøprogram UNEP med sterkt etterspurt ekspertise.

Beredskapsstyrken er nå engasjert; ikke bare i flyktningeleirene til de internt fordrevne, men også langs kysten og sørvest i landet, på leting etter kilder for fornybar energi.
– Nå demonstrerer vi at vi vil noe med norsk miljøsatsing på fornybar energi, sier Bjørn A. Nordby. Han er sendt ut fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrker (NORCAP) til øya og vil satse for fullt på solcellepaneler, vindkraft og vannkraft i de kommende to årene i samarbeid med haitianske myndigheter og private aktører, ifølge Bistandsaktuelt.

Haíti har et akutt behov for energi og har bare tilgang på 216 MW i dag, hvorav kun halvparten er i drift. Mangel på energi er en av flaskehalsene for regionenes utvikling.
Nordby viser frem et stort kart med 140 lyspærer, der det skal bli strøm. Det er elver eller lignende hvor vannkraft kan utvinnes. Han understreker at ikke alle stedene har de helt rette forholdene, men det kommer alltids opp andre steder på kartet hvor man kan utvinne vannkraft. Prosjektet foregår i «Departement de Sud», den sørligste delen av den karibiske øya.

I dag er prisen på en kilowatt-time på mellom 20 og 30 cent i Haiti, mot 6 cent i USA. Det sier noe om etterspørselen på energi I Latin- Amerikas fattigste land og hvor prekært det er å få dette til. Strøm til 12 helsesentre på plass
– Vi produserer nå cirka 38 KW solenergi som fordeles på 11 helsesentre og ett sykehus, som driftes på denne fornybare energien. Det er altså norsk utvikling av denne strømmen, som går til flere landsbyer, sier Bjørn Nordby. Finansieringen ble tilrettelagt fra Global Environment Fund (GEF).
Dette vil forbedre kvalitet og til gang til helsetilbud til mer enn 170.000 haitianere.

– Dette har politikerne snakket om lenge. Nå er vi i ferd med å få det til sier Nordby.
Det er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, FNs miljøprogram, den Inter-amerikanske Utviklingsbanken og regjeringen på Haiti. Flyktninghjelpen bidrar med norsk ekspertise gjennom beredskapsstyrken NORCAP.
– Solcellepanelene gir strøm til lys, mikroskoper, autoklaver, sentrifuger, kjøleskap for vaksiner og annet livsviktig utstyr til et sykehus. Helsesentrene kan endelig ta i mot pasienter på kveld og natt. Planen er nå å eskalere installeringen av solcellepaneler og led lamper, sier Nordby. Satser på vannkraft

Satsingen fremover vil også bli på vannkraft. Bjørn Nordby har sammen med Colombia University foretatt målinger i elver og har sammen lokalisert 140 nye potensielle vannkraftverk rundt om på hele øya. Han forteller at det ikke er noen enkel øvelse å finne og samle data i et land som mangler studier og databaser på hydrologi, typografi, kart og eiendomsregistre.
Man kan ikke gå løs på et område før man vet nok, sier Nordby. Dette manglet også før jordskjelvet i 2010. Det har vært et svare strev å få registrert alt etter Kyotoprotokollens «Clean Development Mechanism» som frem til nå ikke kunne registreres.