Varme og energi

Norsk vannkraft viktig for Europa

Bildet: Fra debatten
Bildet: Fra debatten
16.05.12: – Uten norsk vannkraft blir det vanskelig for Europa å nå sine fornybarmål, mener Einar Håndlykken, daglig leder i ZERO.
Han deltok i en paneldebatt på 7-fjellskonferansen som tok opp spørsmålet om overskuddet av norsk fornybar energi skal videreforedles av industrien i Norge og/eller samspille med det europeiske kraftmarkedet. Og hvem skal eventuelt ta kostnadene ved legging av nye utenlandskabler? 
– 50 prosent av vannmagasinene i Europa ligger i Norge. Norske vannmagasiner kommer til å spille en viktig rolle, men uten kabler til Europa blir det vanskeligere å nå fornybarmålene, mener Håndlykken. 

Hvor mange nye kabler trengs?
På spørsmål fra debattleder Kirsten Å. Øystese, kommunikasjonsrådgiver i BKK, ville imidlertid ikke Håndlykken være konkret på hvor mange kabler mot utlandet som trengs. 
– Jeg har ikke tenkt å være konkret på hvor mange kabler vi må bygge, men langt flere enn to, sa Håndlykken, som mener at vannkraften har gått fra å være det største miljølproblemet til å bli den største miljøløsningen fordi den er en fonybar energikilde. 
Håndlykken viste til fornybarrevolusjonen i Tyskland hvor for eksempel 1,1 millioner husstander nå har installert solceller på hustakene.
– Tyskerne har høye ambisjoner med fornybarsatsingen fastslo Håndlykken.

Forretningsmuligheter
Divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens er mer opptatt av de forretningsmessige muligheten enn de moralske forpliktelsene Norge har som energinasjon. 
– Vi må utnytte fleksibiliteten i vårt energisystem som tyskerne ikke har. Vi må melde oss på i tide og ta ut dette forretningspotensialet. Vi er drevet av muligheten, sa Tomter. 
Wenche Teigland, konserndirektør Energi i BKK, konstaterer at det norske energisystemet blir stadig mer integrert med Europa. 
– Vi er en del av Europa og her er norsk vannkraft stadig viktigere. Gulroten er at dette også skaper verdier. Europa sin energimiks er i stor endring. Stor grad av uregulert kraft kommer inn i systemet. Det her norsk vannkraft med sine reguleringsegenskaper kan spille en viktig rolle. Flere utenlandskabler vil ikke bare medvirke til reduserte klimasgassutslipp, men også sikre oss her hjemme mot ressursknapphet i tørrår, sa Teigland. 

Direktør Trygve Østmo i Norsk Industri konstaterte at fornybarressursene legger til rette for en fornyelse av den kraftkrevende industrien. 
– Vårt trusselbilde er imidlertid at vi vi ikke får en CO2-kompensasjon. Det kan medføre en gradvis forvitring av industrien. Det er veldig viktig å gi dette signalet nå, sa Østmo, som advarte mot utflagging av industrien. Kostnadene ved bygging av flere kabler mot utlandet må plasseres på rett sted. I følge Østmo er det de som tjener på kraftutvekslingen med utlandet.

Kilde: 7- fjellskonferansen