– Nå starter kampen om sannheten om hva som varmer opp Norge, sier Grethe S. Bachmann i en pressemelding.
I Norge står vedfyringen for seks TWh, og er en avgjørende del av de 30 TWh som brukes på å varme opp norske hjem.
– Ingen annen energikilde kan erstatte vedfyring, men kampen om sannheten er tøff for tiden, sier hun, og legger til at varmepumper og pelletsovner presenteres som gode enøkløsninger og får offentlig støtte, mens rentbrennende vedovner som gir mer varme og er billigst å skaffe seg, ikke involveres i Enovas arbeid.
– Dette er dårlig samfunnsøkonomi og misforstått miljøpolitikk, sier hun.
Fortsatt var 660.000 av Norges 1.280.000 ovner basert på gammel teknologi ved siste telling hvilket vil si at de var laget før 1998. Ved å bytte ut disse ovnene oppnår man mer energi og mindre miljøbelastning.
– Norge vil ifølge SINTEF få tilført opptil to TWh i ekstra tilført energi. I tillegg ville det totale svevestøvutslippet i Norge gått ned med 36 prosent. Disse ovnene gir også 30 prosent mer effekt per vedkubbe, og kunne tatt unna de store strømtoppene i kuldeperioder. Behovet for kostbar oppgradering av flere strømkabler kunne revurderes flere steder i landet, påpeker organisasjonen.
Fremover vil NORSK VARME arbeide med å forenkle arbeidet med søknadsprosesser og montering av ovner, sette en bransjestandard og gjøre seg synlige i energi- og miljødebatten.
Slik ser det nye styret ut:
Styremedlemmer:
Grethe Bachmann, Contura (tidligere Nibe), leder
Rene Christensen, Jøtul
Kari Sorknes, Granit-Kleber
Anette Solheim, Dovre
Sindre Baardson, Varmefag
Jens Christian Mikkelsen, Ildstedet
Geir Vernan, Schiedel