Varme og energi

NTNU satser miljørettet

Bildet: Kjemiblokk 3 skal rehabiliteres. Miljøkoordinator Geir Skaaren og eiendomssjef Lindis Burheim håper bygningen kan bli et passivhus.(Foto: Solveig Mikkelsen)
Bildet: Kjemiblokk 3 skal rehabiliteres. Miljøkoordinator Geir Skaaren og eiendomssjef Lindis Burheim håper bygningen kan bli et passivhus.(Foto: Solveig Mikkelsen)
15.11.12: NTNUs miljøambisjon er vedtatt. Nå håper eiendomssjef Lindis Burheim og miljøkoordinator Geir Skaaren å få drahjelp fra ansatte og studenter når den skal settes ut i livet.
Den gamle Kemiblokk 3 skal rehabiliteres. Går det som de to miljøpådriverne ønsker, vil dette snart bli et lavenergihus, også kalt passivhus.
– Ofte snakker vi om passivhus i forbindelse med nye hus, men vi må bruke de bygningene vi har og jobbe med disse, sier Geir Skaaren til Universitetsavisa.no 

Riving er det verste
Nå har de fått midler fra Enova, og utreder om det er mulig å gjøre den gamle bygningen om til et lavenergibygg. NTNU er allerede involvert i bygginga av et annet passivhus, Kunnskapssenteret, og håper de kan dra nytte av erfaringene derfra.
– Å rive bygg er det verste vi kan gjøre ut fra et miljøperspektiv. Å la være å gjøre noe med gamle bygg, er heller ikke bra, forteller Skaaren.
Og eiendomssjef Lindis Burheim sier seg enig:
– Vi må ta vare på det vi har.

Vil bli best i klassen
Å redusere energiforbruket blir ett av fire satsingsområder framover for å redusere NTNUs klimafotavtrykk. De andre tre er avfall, innkjøp og transport. Disse områdene er valgt fordi NTNU mener det er her de har størst miljøpåvirkning og mulighet til å forbedre seg.
Nå jobber de med å konkretisere miljøambisjonen og avklare hvilke tiltak som skal iverksettes. En rekke delmål skal bidra til at NTNU når sitt overordnete mål:
Å være et foregangsuniversitet, som skal drive en gjennomgående miljøforsvarlig virksomhet.

-Innen 2020 skal NTNU redusere eget energiforbruk med 20 prosent i forhold til 2010-nivå.

-Innen 2020 skal 5 prosent av bygningsmassen ha energimerke A.

Stiller energikrav
I tillegg til å være miljøkoordinator, er Geir Skaaren også prosjektleder for ENØK-gruppa, som har som oppgave å få ned energiforbruket.
– Det handler om alt fra at vi slår av lyset når vi forlater kontoret til at vi stiller energikrav ved større ombygginger og ved nybygg, eksemplifiserer han.
I forrige uke ble varmesentralen på Gløshaugen åpnet med brask og bram. Fjernvarmeanlegget vil gi en årlig energireduksjon på 3 GWh.

Nytt kjøleanlegg
– ENØK-gruppa har som mål å få til en reduksjon på 15 prosent av energiforbruket innen 2015, sier Skaaren.
Et annet ENØK-tiltak som er på trappene, er et nytt kjøleanlegg i tilknytning til Tungregnesentralen. Kjøling av de avanserte datamaskinene krever mye energi, og NTNU ønsker å nyttiggjøre seg denne. Ved å installere et kombinert kjøle- og varmepumpeanlegg, kan dette levere all overskuddsvarme til fjernvarmenettet store deler av året.
– Energiforbruket til kjøling blir veldig lavt, og ved å bruke ammoniakk har vi et miljøvennlig kuldemedium, forteller Skaaren.