Av Jan Kalvik
Han etterfølger adm.dir. Sigurd Natvig som blir pensjonist etter 45 års arbeid i selskapet, herav leder siden 1975. Natvig har gjort en formidabel innsats for å bygge opp en sterk, lønnsom bedrift som står i en særstilling både innen VVS-bransjen og som hjørnesteinsbedrift i Askim.
Jon Karlsen er født i 1955. Han er gift og har tre barn. Han er velutdannet og har god erfaring fra industrivirksomhet, fra markedsføring og som administrerende direktør i flere bedrifter. De to siste årene har Karlsen hatt stillingen som adm.dir. i Magtech AS i Moss, og han var i perioden 1995-2004 adm.dir. i Peterson Emballasje AS i Sarpsborg. Før det har Karlsen arbeidet for Strålfors AS og for Elkem AS.
Adm.dir. Jon Karlsen tiltrer stillingen 1. august 2006. Han skal ha sitt daglige kontor i Askim.
Glava har alltid vært sterke på merkevarebygging og markedsføring.
Historien om Glava begynte i 1935. Den norske industrieier Jens Bull, Oslo, fikk tilbud om å starte lisensproduksjon i Norge av isolasjonsprodukter av glassfiber. Produktet var oppfunnet i Tyskland og fikk straks sin utbredelse i Sentral-Europa og i Norden. Produktet ble kalt Glassvatt (eller Hager-vatt etter de tyske oppfinnerne). Jens Bull skrev lisensavtale og sørget for at det ble startet glassvatt fabrikk i Askim, og det ble opprettet salgsselskap i Oslo. Ledelsen av virksomheten ble overlatt til Arnfinn Anfinnsen, Askim, og Birger Natvig, Oslo. Sammen med dyktige medarbeidere fikk de langsomt men sikkert etablert Glassvatt som en seriøs og nyttig bedrift i Norge.
Det var først i forbindelse med gjenreisingen etter den andre verdenskrig at det i 50-årene ble fart i salget av isolasjonsprodukter i Norge. Tidligere trodde man at bygninger var godt isolert bare de var tette – med to lag papp og to lag panel på hver side av veggen. Byggeskikkene ble revolusjonert da det ble alminnelig med ett lag papp og ett panel på hver side av veggen og med moderne isolasjonsmaterialer som fylte det mellomliggende hulrom.
Samtidig som behovet for isolasjonsmaterieler økte, hadde utviklingsarbeidet med å forbedre isolasjonen gitt resultat. Den franske industrigiganten Saint-Gobain, Paris, hadde kjøpt rettighetene fra de tyske oppfinnerne, og Saint-Gobain hadde sammen med det amerikanske selskapet Owens Corning Fiberglas, utviklet en moderne fibrerings-prosess for å fremstille glassfiber. Samtidig ble fibrene bundet sammen av bindemiddel gjennom en herdeprosess. Glassvatt skrev lisensavtale for den nye prosessen, og startet produksjon av glassull i Askim i oktober 1961.
Markedet var i fremgang og den nye glassullen tok raskt markedsandeler fra hovedkonkurrentene som produserte steinull. Det ble behov for mer kapasitet, og det ble gjort markedsundersøkelser for å finne en egnet plass for glassullfabrikk nr. 2. Det ble kjøpt tomt i Stjørdal, og høsten 1965 stod den nye glassullfabrikken klar. Industriselskapet Glassvatt hadde da produksjon både i Askim og Stjørdal. Markedsføring og salg foregikk under merket GLAVA (forkortelse for Glassvatt) fra selskapets kontor i Oslo og fra avdelingskontorer i større norske byer.
I 60 – 70 – 80 og 90-årene utviklet Glassvatt og Glava seg i takt med markedet og ble etter hvert markedsleder i Norge. Glassullproduktene fikk salgsmessig støtte av handelsprodukter som gjorde at kundene kunne få dekket sine vesentligste produkt-behov fra Glava (akustikkprodukter fra Ecophon, skumplast fra Dow og Isolitt, rørskåler fra Gullfiber m.m.)
Glava har satt strenge krav til helse, miljø og sikkerhet. Det gjelder også det ytre miljøet. Gjennom vedlikehold, nyinvesteringer og kapasitetsutvidelse er fabrikkene i Askim og Stjørdal moderne og imøtekommer samfunnets konsesjonskrav når det gjelder utslipp og forurensning. I siste halvdel av 90-årene ble det investert betydelige beløp i ombygging av fabrikken i Stjørdal ved overgang til elektrisk smelting og lukket vannsystem. Det ble da vurdert om man skulle satse på å kun ha Askim-fabrikken. Men styret fulgte ledelsens innstiling og bevilget nødvendige midler.
I 1993 åpnet Glava en ny fabrikk i Askim for produksjon og salg av cellegummi i Norden og øvrige Europa. Produktnavnet er Glavaflex. Maskiner og utstyr er førsteklasses, og produktene er av god kvalitet. Da salgsvolum og økonomiske resultater ikke svarte til forventningene de første årene, ble det bestemt at avdeling Glavaflex skulle bli eget aksjeselskap. Geflex AS ble stiftet i 2000 og startet sin virksomhet 1. august 2000.
Eieransvaret i Glassvatt/Glava hadde utgangspunkt i Jens Bull. Senere ble Anfinnsen familien hovedaksjonærer med Natvig familien som minoritetsaksjonærer. I 1987 ble Storebrand invitert inn som aksjonær, og etter at K-bank hadde vært aksjonær fra 1990 solgte de sine aksjer til Saint-Gobain i 1993. I år 2001 er eieransvaret for Glava A/S fordelt slik: Anfinnsen-familien: 60%, Natvig-familien: 20%, Storebrand: 10% og Saint-Gobain: 10%. Saint-Gobain er dessuten hovedlisensgiver for glassullproduksjonen.
Per Anfinnsen ble utnevnt til adm.dir. i A/S Glassvatt fra 1968, og Sigurd Natvig ble adm.dir. i Glava A/S fra 1975. De to selskapene ble fusjonert til ett selskap fra 1. januar 1990 med begge personer i den daglige ledelsen. Fra mai 1997 valgte Per Anfinnsen å gå av fra den daglige ledelsen, han ble valgt til selskapets styreformann, og Sigurd Natvig overtok den daglige ledelsen alene.
Glava A/S er i dag morselskap i Glava Konsernet som foruten Glava A/S består av:
Askim Mek. Verksted AS, Askim, Geflex AS, Askim, og Norild AS, Askim. Disse selskapene er ervervet gjennom flere år som en del av selskapet strategi som er å utvikle seg gjennom allianser og ved oppkjøp av bedrifter. Glava A/S har en betydelig eiendomsmasse som leies ut. Størst er Østfold Næringspark i Askim. Glava A/S eier 50% av skumplastprodusenten Isolitt AS som har produksjon i Spydeberg og som i 2001 starter produksjon i leide lokaler hos Glava i Stjørdal.