Varme og energi

Ny offshore vindmøllesatsing

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
29.11.11: Ingenium AS i Oslo utvikler katamaran for installasjon av offshore vindmøller.
– Markedet for offshore vindmøller er i sterkt vekst. Det er installert eller under bygging cirka 1 500 offshore vindmøller, hovedsakelig i Nord Europa. Mer enn 10 000 er under planlegging. Det er et stort behov i markedet for kostnadseffektive installasjonsmetoder og utstyr. Ingenium AS i Oslo har tatt utfordringen og utviklet en katamaran for installasjon av fundamenter for offshore vindmøller, skriver selskapet i en pressemelding.

Ifølge Ingenium AS er ingeniørarbeidene langt framskredet og klassedesign er ferdig. I oktober skal det gjennomføres modelltest i tank for å få bekreftet sjøegenskapene. Byggekontrakt for det første fartøyet er klar til å settes ved utgangen av 2011.

Fartøyet er en katamaran med lengde 120 meter og bredde 45 meter. Påmontert dekket er en ramme for installasjon av ulike type vindmøllefundamenter som jackets, mono-peler og sugeanker i vanndyp fra 15 til til 60 meter. Fundamentene lastes om bord og fraktes liggende og svinges 90 grader før de settes ned på sjøbunnen.

Fordelene er ifølge Ingenium mange:
• Store kostnadsbesparelser ved installasjon av fundamenter sammenlignet med tungløft- og oppjekkbare fartøyer som i dag benyttes.
• Uavhengig av bunnforhold, noe som ikke er tilfelle ved bruk av oppjekkbare fartøyer.
• Gode sjøegenskaper.
• Kjent teknologi sammensatt på en unik måte.

Prosjektleder hos Ingenium, Paal Strømstad, har store forventninger til katamaranen.

– Vi har presentert den til en rekke installasjonsselskaper og utbyggere i bransjen og fått svært positiv tilbakemelding. Norsk Forskningsråd støtter også utviklingen. Teknologisk er vi på trygg grunn.

Ifølge Strømstad er markedet stort.
– Jacket fundamentene kan sammenlignes med dem som brukes for offshore platformer. Vi snakker om mer enn 10 000 vindmøllefundamenter. Til sammenligning er det kun installert cirka 500-600 jacket fundamenter for plattformer i Nordsjøen de siste 40 årene.

Han legger til at byggekostnadene er anslått til 350 millioner kroner, eller en tredjedel av prisen på tungløft- og oppjekkbare fartøyer.

– Vi er i markedet for å finne samarbeidspartnere og investorer for å få realisert prosjektet, og har godt håp om få til en løsning, sier Strømstad