Nyheter

Ny skandinavisk VA-leder vil fornye ledninger uten graving

22.06.06: Konstituert fagdirektør i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, Magnar Sekse, går fra den ene utfordringen til den andre.

Av Odd Borgestrand 

Under årsmøtet i Scandinavian Society for Trencless Technology (SSTT) i Stockholm nylig ble 48-åringen enstemmig valgt til ny leder i den skandinaviske foreningen for ledningseiere, entreprenører og rådgivere innen vann- og avløpssektoren. 

Ny teknologi
– Jeg vil først og fremst være en teamleder som vil legge forholdene til rette for å ta i bruk ny teknologi, metoder og teknikker for å møte behovet for renovering av vann- og avløpsnettet i Skandinavia og i Bergen spesielt.

SSTT er den eneste forening der både ledningseiere, entreprenører og rådgivere har et felles møtepunkt over landegrensene, og der vi er enig om at systemer som reduserer tradisjonell graving er framtidsrettet og samfunnsøkonomisk riktig vei å gå.

Det er et faktum at Norge er lillebror i dette skandinaviske samarbeidet. Med unntak av fjoråret, der svenske Ingemar Bjørklund ledet foreningen, er det likevel nordmenn som har ledet SSTT de siste årene. 

Ett minutts stillhet
Årets årsmøte i Stockholm ble åpnet med ett minutts stillhet til minne om nylig avdøde Lars Hagen. Hagen var en samlende fagperson som nøt stor respekt i alle medlemsland, og nå blir det Magnar Sekse som skal videreføre et viktig arbeid for økt satsing på renovering av et hardt presset ledningsnett innen vann og avløp. 

Magnar Sekse har lang fartstid innen VA-faget og er utvilsomt kvalifisert som leder for den skandinaviske foreningen. Sekse gikk rett inn i avløpsplan-arbeidet da han begynte i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune i 1988. Med unntak av 2 års engasjement som seksjonsleder i byrådsavdelingen har Sekse vært tilnyttet VA-etaten i sin egen by. 

Fornyelse
Magnar Sekse mener SSTT må fornye seg i takt med samfunnets økte behov for å fornye den livsnødvendige infrastruktur for vann- og avløpsanlegg.  I dette arbeidet må det tas i bruk moderne teknologi og nye metoder for ledningsfornyelse og nybygging.

– Det er på tide at langt flere ledningseiere tar på alvor at gamle rør ikke nødvendigvis må graves opp for å bli skiftet ut med nye. Eksisterende ledningsnett kan skiftes ved å føre nye ledninger inn i eksisterende strekk. Det er mange metoder der graving kan minimaliseres, sier den nye SSTT-lederen.

Han mener videre det er på tide at ledningseiere også tar miljøgevinsten på alvor og bringer dette inn i sine økonomiske kalkyler.

– Vi skal heller ikke glemme at reduserte ulemper for næringsliv og innbyggere også reduserer de totale kostnader for samfunnet, sier han.

Magnar Sekse kan snakke ganske frimodig om de såkalte NoDig metodene fordi Bergen sammen med Oslo og Bærum regner som lokomotivene innen ledningsrenovering uten graving i Norge. 

Rekruttering
Den nye SSTT-lederen tror NoDig metodene vil bli tatt i bruk av langt flere aktører innen få år. Spesielt blant ledningseierne er et stort generasjonsskifte på gang. Nye holdninger og ny kunnskap om tilgjengelige metoder vil lettere komme inn. I dag tenker de fleste tradisjonelt, og dermed satses det på det trygge, der graving er førsteprioritet.  Nyutdannede har ofte en bredere miljøfaglig bakgrunn og er derfor mer miljøfokusert i sin tenkning.  De ønsker å tenke alternativt. Oppgraving blir da ikke lenger førsteprioritet, – men siste alternativ.

– Jeg vil aldri si at vi skal slutte å grave, men alternativene må alltid vurderes først, understreker Sekse.

SSTT må være en synlig aktør i arbeidet med fornyelse og bygging av infrastruktur, og fungere som en kunnskapsformidler og et nettverk som skal komme ledningseierne til nytte, sier han til VVS Aktuelt 

Økt aktivitet
I tillegg til å lede det skandinaviske samarbeidet ønsker Sekse også å vitalisere den norske avdelingen. Distriktsprofilen skal styrkes ved å arrangere flere regionale kurs.

– Vi må øke kompetansen hos ledningseiere, entreprenører og spesielt hos rådgivende ingeniører. Nye forskrifter innen vann og avløp vil bidra til større fokus på ledningsfornyelse og her er det viktig å få inn rådgivere som har god kunnskap om NoDig metoder, konkluderer han. 

Bildet:
Magnar Sekse fra Bergen kommune er den nye skipperen på skuta i fagmiljøet som kaller seg Scandinavian Society for Trencless Technology (SSTT). (Foto: Odd Borgestrand)