De danske energimyndighetene har skjerpet kravene til effekten på varmepumper, og de nye reglene som etter en overgangsperiode trer i kraft ved årsskiftet, vil by på problemer for flere produsenter av varmepumper som i dag ikke når opp til de spesifiserte minimumskravene, frykter SVEP.
Positiv til krav
Kravene innebærer at bare de produktene som når opp til en spesifisert ”normeffektivitet” vil tillates installert i nye bygg. Denne ”normeffektiviteten” tilsvarer et mål på en forventet årsvarmefaktor for varmepumper som installeres i Danmark, basert på en forenklet beregningsmodell.
– Varmepumebransjen er positivt innstilt til innføring av krav på energieffektive installasjoner i nasjonale byggeregler. Det ligger helt på linje med det reviderte direktivet om energideklarasjoner av bygg, men de danske reglene gir ikke bransjen rimelig tid til omstilling. Og det som er enda verre, er at de ikke harmoniserer med noe annet regelverk, sier Martin Forsén, VD Svenska Värmepumpföreningen i en pressemelding.
Viktig EU-samarbeid
Han mener at EU-samarbeidet er viktig for å forenkle handelen mellom medlemslandene gjennom harmoniserende regelverk, og at dette går tapt når de enkelte landene utvikler sine egne beregningsmodeller.
Samtidig er EU i sluttfasen av arbeidet med et energimerkingssystem (Directive for Energy related Products), som omfatter så vel varmepumper som solfangere. Dette gjør at ulike varmesystemer kan sammenliknes i et felles energimerkingssystem, og SVEP mener det er uheldig at danskene nå innfører sitt eget system som fører til merkostnader som kundene til syvende og sist må betale for.
– Vår oppfatning er at det skal stilles likeverdige effektivitetskrav på alle typer varmesystemer. La oss derfor avvente det nye EU-Direktivet og utforme de nasjonale kravene med utgangspunkt i det europeiske energimerkingssystemet som blir obligatorisk for alle produkter i hele EU, avslutter Forsén.