14.03.06: Varmestyring i boligen er et effektivt virkemiddel for å få ned strømforbruket og redusere strømregningen. Gjennom et Enova-støttet prosjekt er det nå utviklet et nytt system som gjør at du gjennom en egen nettside kan styre varmen i boligen din uavhengig av hvilke varmesystem du har fra før.
Varmestyringssystem installert i en bolig vil gjennom dag- og nattsenking av temperaturen kunne spare 20-25 prosent av strømforbruket i boligen. En ufordring er at slike løsninger ofte er kostbare. Spesielt i eksisterende boliger, hvor det ofte finnes varmeovner av ulike typer, kan installasjon av varmestyringssystem bli svært kostbare. Noen av systemene er kompliserte å sette opp og bruke, slik at vanlige brukere har problemer med å oppnå full sparingseffekt av varmestyringen.
Selskapet Plasus Technologies har gjennom et Enova-støttet prosjekt utviklet et varmestyringssystem hvor du kan styre varmeforbruket i boligen din gjennom en egen nettside.
– I utviklingen av styringssystemet har vi lagt vekt lav innkjøpskostnad, fleksibilitet og brukervennlighet. Dette er første gang det er tilgjengelig et styringssystem for eksisterende boliger som er uavhengig av hvilke varmesystem du har fra før, forteller daglig leder Rune Bjerke i Plasus Technologies.
Små radiomottakere i stikkontaktene
Utstyret for styringssystemet består av en kommunikasjonsboks som fungerer som hjernen i systemet. Denne kobles til bredbåndslinja og sørger for at huset kan kommunisere med omverdenen. I tillegg kobles denne til varmestyringssentralen som holder styr på varmeovnene og innbruddsalarmen. Små radiomottakere plugges inn i stikkontakten der varmeovnen står, og det er disse som sørger for å skru ovnene av og på slik du har programmert dem.
Styres gjennom egen nettside
Kjernen i løsningen er nettstedet www.husetmitt.no, som er koblet sammen med styringssystemet. Det er altså en forutsetning at du har internettilgang hjemme for å bruke styringssystemet. Alle som kjøper systemet får sin egen nettside som de bruker til å styre varme og alarm. På nettsiden deler du opp huset i ulike varmesoner. Deretter angir du en sparetemperatur og en komforttemperatur for de ulike sonene. Et ukeprogram som brukeren tilpasser sine behov sørger for å at varmen i huset skrus av i de rommene som ikke er i bruk, samt senker varmen i huset om natten og på dagtid når ingen er hjemme.
– På denne måten kan man kutte strømregningen uten at det går utover komfort og trivsel, sier Bjerke.
Kostnader
– Utstyret som installeres i huset er et ”gjør det selv”- produkt og er enkelt å montere. Denne startpakken dekker behovet til gjennomsnittsboligen med 4 varmeovner/rom og koster 7000 kroner. Her følger også med en bevegelsesføler som gjør at du får alarmvarsling til mobilen ved innbrudd, forteller Bjerke.
– Har du behov for å tilknytte mer enn 4 rom/varmeovner, kan du legge til så mange varmeovner/soner du ønsker for 500 kroner per enhet, som du kobler til selv., Brannalarm og fuktsensor kan du også koble til selv. Har du behov for styring av varmekabler i gulv, må du få en elektriker til å koble til en tilleggsenhet i sikringsskapet. Denne tilleggsenheten samt installering av elektriker vil komme på ca. 2000 kroner. Dersom du også ønsker å styre lys ved hjelp av styringssystemet, for eksempel ved å la lys gå på og av automatisk for å forebygge innbrudd når du er borte, er det også fullt mulig, forteller Bjerke.
Kan spare 3500 kroner årlig
Dersom 50 prosent av norske boliger som har elektrisitet som eneste oppvarmingskilde tok i bruk systemet ville man oppnå en besparelse på 600 GWh årlig. For en vanlig husstand med et årsforbruk på 20.000 kWh vil besparelsen ligge på ca 3.500 kr ved en strømpris på 75 øre pr kWh.
Varmestyringsløsningen kan fås kjøpt på http://www.husetmitt.no/ og på sikt hos elektroforhandlere over hele landet.
Råd fra Enova
Et grunnleggende råd fra Enova er å vurdere om man kan redusere boligens behov for oppvarming. Dersom det ikke er aktuelt å gjøre noe med isolasjon, dører, vinduer eller ventilasjon er styringssystem et godt alternativ. Det er ikke alltid nødvendig å skifte til alternativ oppvarming for å oppnå strømsparing.
– For boliger som i dag bare bruker eller hovedsakelig bruker direkte strøm til oppvarming, er styringssystemer som dette gode alternativer. Det forutsetter også at boligens behov for oppvarming faktisk varierer gjennom døgnet og uka. Dersom boligen er i bruk det meste av døgnet, vil sparepotensialet være lite. Dersom man er borte fra boligen i lengre perioder, eller bruker hele huset bare noen timer hver dag, er styringssystem nyttige. Dersom bruken av huset varierer mye fra dag til dag, er det spesielt viktig med enkle styringssystem – ellers blir de ikke tatt i bruk, sier seniorrådgiver i Enova Anne Guri Selnæs.
– Ved kjøp av styringssystem er det viktig at du tenker gjennom hva som er viktigst; skal man ha stort sparepotensial med styring av mange funksjoner og all oppvarming, eller et system som tar hånd om deler av oppvarmingen? Hvem skal kunne bruke systemet og endre på innstillinger? Har man en superbruker som skal ordne dette, eller skal alle kunne gjøre dette? Slike avklaringer vil klargjøre hvilke krav du bør stille til et system. Det er også alltid lurt å be om løsninger og priser fra flere leverandører, oppfordrer Selnæs.
Enova har utarbeidet en kjøpsveiledning for sentrale varmestyringsanlegg ved elektrisk oppvarming. Den kan lastes ned her: www.enova.no/?itemid=492 eller bestilles fra Enovas Svartjeneste på gratis tel: 800 49 003.(Kilde: Enova)