Varme og energi

OK så lenge vi slipper å se vindmøllene

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
12.11.12: Folket vil ha fornybar energi, men lokale vindkraftprosjekter møter motbør. – Folk vil ha vindkraft så lenge de slipper å se møllene, sier vindkraftutbygger.
— Uansett hva en bygger ut så må en forvente skepsis fra dem som bor der, sier daglig leder Ola Børke i Austri Vind.

Vindkraftselskapet, som eies av Eidsiva Vekst, Gudbrandsdal Energi og Statskog vind, er i gang med fire ulike vindkraftutbygginger i Hedmark og Oppland.
En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Telinet Energi, viser at syv av ti nordmenn foretrekker miljøvennlig produsert strøm. Men til tross for den generellt positive holdningen til fornybar energi hos det norske folk, har Austri Vind møtt på motstand alle stedene de vil bygge.
— Folk flest har en veldig positiv holdning til fornybar energi. Men ingen vil ha prosjektene der de selv bor, sier Børke til Nationen. 

Ulike protestårsaker
Selv om utbyggingskonfliktene er ulike fra sted til sted, er det en del ting som går igjen. Børke sier det spesielt er hytteeiere og reiselivet som kommer med de største protestene.
— Det er forskjell på graden av måten du er berørt på. Noen er imot fordi de liker å tenke på at naturen er uberørt, mens andre er imot det fordi de får utsikten fra hytta forstyrret. Vi er i kontinuerlig dialog med dem som er skeptiske til utbyggingene, og vurderer arten av motstand. Vi får mange innspill som er relevante, og som vi tar hensyn til i videre prosjektutvikling, sier han.

Noen vil alltid rammes
Fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning (Sp), er selv grunneier i Engerdalen. Han er positiv til vindkraftutbygging og mener det er et fåtall som protesterer og roper høyt om utbyggingen.
— Det er ikke noen massiv folkebevegelse mot utbygging av vindmøller, det er enkeltpersoner og grupper som er veldig aktive. Argumentene de bruker er gjerne et utbyggingen vil være med på å rasere utsikt og natur. Det er forståelige argumenter. Men de glemmer alle argumenter som går på muligheter for inntjening for kommune og grunneiere i området, sier han.
Også Rønning er av formeningen om at folk flest synes det er greit med vindmøller så lenge de bygges et annet sted enn der de selv bor.
— Uansett hvor du setter i gang denne type problematikk kommer det opp protester. Det vil alltid være noen som føler seg negativt berørt. Det er lov å føle seg det, men det er også viktig å klare å se begge sider av en sak. Utbyggingen er en del av regjeringens mål, som vi må hjelpe til med å gjøre det mulig å nå, sier Rønning.

Gir verdiskapning
Olje- og energidepartementet sier de ikke opplever mange negative tilbakemeldinger på vindkraftutbygging.
— Vi deler ikke oppfatningen av at det generelt er store konflikter mellom vindkraftutbyggere og grunneiere, sier Lise Røst, senior kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet.
Hun sier departementets inntrykk er at mange grunneiere er positive til vindkraftutbyggingen.
— Vindkraftutbyggingen kan gi verdiskapning i områder der det kanskje ellers ikke er grunnlag for vesentlig næringsvirksomhet. Den verdiskapningen vil også komme grunneier til gode. Grunneieres holdning og graden av lokal aksept varierer imidlertid fra sak til sak, sier Røst.