Nyheter

Olga flyktet fra krigen – fikk fast jobb som ingeniør

Bildet: Olga Klymenko har fått fast jobb som sprinkler-ingeniør hos INTEC Norge i Drammen. (Foto: Christen Ræstad) 

Da russiske styrker gikk til angrep på hjemlandet Ukraina måtte Olga Klymenko (38) flykte sammen med barna, og familien havnet i Norge og Lier. Noen “gode hjelpere” fikk snusen i bakgrunnen hennes, og presenterte henne for deltakerne på konferansen VA-dagene. Kort tid etter var hun i jobb, og har nå fått fast jobb som sprinkler-ingeniør. 

Olga Klymenko (38) er utdannet vanningeniør, og jobbet i et israelsk konsulentfirma i Kyiv med prosjektering av sprinkleranlegg for brannslokking i bygninger. Med moderne, internasjonal programvare som Autocad og Revit gikk arbeidsdagene med til prosjektering av røropplegg i 3D. Mannen Anatolij (49) driver et lite entreprenørfirma med travle dager. Fritiden brukte hun og Anatolij for det meste sammen med sønnene Nazar (14) og Bogdan (10). 

Flyktet fra krigen

Kort tid etter den mørke dagen i februar ble det klart at Olga og sønnene måtte flykte fra landet, mens Anatolij måtte bli igjen på grunn av krigen. En måned etter det russiske angrepet kom de til Norge 23.mars 2022. Via Råde og Bergen kom den lille familien til Lier to måneder senere, og ble tatt imot av Lier kommune. I nært samarbeid mellom kkommunen, Nav og Flyktningehjelpen i Drammen fikk de etablert seg med et sted og bo. Nazar og Bogdan begynte på skole i Lier, og kom fort inn i en normal hverdag. 

En normal hverdag med jobb og inntekt sto høyt også på Olgas egen ønskeliste. Det skulle ordne seg raskere enn hun våget å håpe på. 

Stort engasjement for flyktninger

Emil Bischoff ved Nav i Drammen engasjerer seg i jobbskaping for flyktningene. Gjennom Næringsforeningen i Drammen fikk han høre om vannkonsulent Christen Ræstad (76). Christen har drevet eget firma som vannkonsulent side 1981, og er en av bransjens mest erfarne rådgivere, med et stort kontaktnett i vannbransjen. Christen har også et stort engasjement for flyktninger og har formidlet kontakt og jobber i vannbransjen til flyktninger fra blant annet Syria, Irak og Palestina. Flere av disse kontaktformidlingene har resultert i faste ansettelser. 

Presentert på VA-dagene

Våren 2022 var Christen møteleder VA-dagene, som arrangeres av PAM Norge AS. I april ønsket han mer enn 100 fagfolk i vannbransjen velkommen til den årlige to-dagers konferansen med foredrag og diskusjoner på Gardermoen. Christen brukte den anledningen for alt den var verdt, og presenterte Olga for konferansen i flere omganger med klar beskjed: «Målet er at kontakter under konferansen skal medføre at Olga får jobb. Vannbransjen trenger hennes kompetanse. Olga trenger vår hjelp!»

Olga Klymenko på scenen under festmiddagen på VA-dagene 2024, sammen med konferansier Ingrid Holøyen Skjærbakken. (Foto: Jørn Søderholm) 

Løsning var på gang

Det virket. Etter konferansen ringte rørleggermester Ivar Snersrud fra rørleggerfirma Snersrud & Pedersen AS (S&P) i Asker. Firmaet er spesialister på å bygge samme type sprinkleranlegg som Olga prosjekterte hjemme i Ukraina. Olga ble med på bygging i røranlegg ved Holmen Fjordhotell i Asker og ved en restaurant i Oslo.

I april 2024 kom Olga tilbake til PAM-konferansen VA-dagene for å fortelle at en løsning var på gang. 

For – som Snersrud påpkte: Olga er ingeniør som designer anlegg, hun er ikke rørlegger. Til prosjektering samarbeider rørleggerfirmaet med INTEC. Det svenske rådgivningsselskapet hadde da et kontor i Oslo, og var i ferd med å åpne avdelingskontor i Drammen. Det ble planlagt med nettopp sprinkleranlegg som hovedsatsningsområde. 

Tonny Sørum og opprinnelig polske Alicja Schilling var allerede engasjert i INTEC, og åpnet dørene for Olga. Etter en innkjøringsperiode skrev Olga kontrakt med INTEC Norge i fjor høst, nærmere bestemt i oktober 2024. Her bruker hun arbeidsdagene med 3D-prosjektering av sprinkler i Autocad og Revit, akkurat som hjemme i Kyiv før invasjonen. 

Takker for hjelp og støtte

– Uten hjelp fra Christen og teamet fra Nav ville jeg ikke ha oppnådd dette målet. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk plass i mentorprogrammet, og for alt arbeidet Christen har lagt ned slik at jeg fikk en praksisplass og senere en stilling i dette firmaet. Noen ganger da jeg begynte å tvile, husket jeg hvor mange som var involvert for å hjelpe meg. Christens besluttsomhet og støtten fra alle inspirert meg til å stå på videre. Jeg er veldig takknemlig for alt som har blitt gjort for meg, sier Olga Klymenko. 

Hun og sønnene savner naturligvis Anatolij hver dag, og følger nøye med på utviklingen i hjemlandet. 

Christen selv er glad det har ordnet seg så godt for Olga og hennes sønner, og for arbeidsgiveren. Han påpeker at mange flyktninger har en bakgrunn som er både relevant og verdifull for vannbransjen, og utgjør en stor potensiell ressurs. Blant de 84 000 flyktningen fra Ukraina og flyktninger fra andre land er det mange med gode teoretiske og praktiske erfaringer. For både vannbransjen og næringslivet i Norge generelt er mangel på fagfolk en alvorlig flaskehals.

Ræstad er også glad han fikk anledning til å presentere Olga og fortelle hennes historie på VA-dagene. 

Han har derimot lite skryt å gi til norske flyktningemyndigheter, etter å ha jobbet gratis for å hjelpe flyktninger med jobbformidling til vannbransjen. Han ba om å få oversendt en liste eller et knippe CVer for flyktninger med relevant vannkompetanse, utdannelse eller interesse for faget. Det lokale flyktningekontoret i Drammen og Lier gjør dette, men lokalt er tilgangen av flyktninger med slik kompetanse begrenset. 

– Misforstått personvern

På nasjonalt nivå opplevde han at IMDI og andre sentrale flyktningemyndigheter nektet å utlevere slike oversikter og kontakter, med henvisning til personvern og GDPR.

– Det er frustrerende å oppleve at vi som kan og vil jobbe gratis for å hjelpe flyktninger til jobber i vannbransjen ikke kan få tilgang til CVer og lister over kvalifikasjonene til flyktninger i Norge. Innvandringsmyndigheten IMDI henviser til personvernet og GDPR som hindrer tilgang til nødvendig personalia. Slik informasjon blir først tilgjengelig når flyktningene er utplassert under lokal Nav og kommunale flyktningekontorer. Da er det for sent å få tak i folk med relevant og spesiell kompetanse. Kompetanse vi trenger i vannbransjen. Dette er misforstått personvern, sier Christen Ræstad. 

Han peker på Fadi Shallab fra Syria som jobber hos en No Dig-entreprenør i Drammensregionen som et annet suksess-eksempel. I august 2023 skrev Trygve Hegnar en leder i Finansavisen som kritiserte at bare åtte prosent av flyktningene i Norge hadde fått jobb. Tilsvarende tall fra Danmark var mer enn 50 prosent.

– Deres historier viser vannbransjen kan og bør rekruttere kvalifiserte flyktninger. Flyktningene kommer hit som NAVere og forblir som arbeidsledige til de kan fåsykelønn eller uføretrygd. Med økonomisk offentlig støtte kan ingeniører vaske gulv. Det gjør seg kanskje i statistikkene, men det er ikke slik vi bør ha det, sier han. 

Som følge av motstanden fra myndighetene har Ræstad sluttet å yte frivillig bistand for å få hjulpet flyktninger til jobb i vannbransjen. 

Om Saint-Gobain PAM

Saint-Gobain PAM er verdens største produsent og teknologileverandør av duktile støpejernsprodukter til vann og avløp, vannkraft, samt MA-rør og -deler til innomhus VVS-bruk. SG PAM Norge AS leverer rør, rørdeler og ventiler i duktilt støpejern i dimensjoner opptil DN 2000 til det kommunale vann- og avløpsnettet og til kraftbransjen, samt MA opp til DN 600. 

logo
Bjørn Laberg