Varme og energi

Oljefri lansering i Oslo

Bildet: I dag sparkes en felles kampanje igang for å få fart på utskiftingen av oljefyrene i hovedstaden. (Foto: Naturvernforbundet)
Bildet: I dag sparkes en felles kampanje igang for å få fart på utskiftingen av oljefyrene i hovedstaden. (Foto: Naturvernforbundet)
11.10.10: Nå er nettsiden oljefri.no klar for lansering i Oslo. Dermed intensiveres kampen mot de mellom 13.000 og 15.000 oljefyrene som fortsatt varmer hovedstaden.
Av Birgitte Henriksen

Naturvernforbundet har allerede testet ut oljefri.no-konseptet i Bergen. Tanken er å gjøre det enklere for forbrukeren å komme i kontakt med aktører som jobber med utskifting av oljefyrer og alternative energikilder.

Skal bort innen 2020
I dag lanseres også siden som er rettet mot Oslos befolkning, hvor det fortsatt er i bruk et sted mellom 13.000 og 15.000 oljefyrer. Det er lagt mye arbeid i å få på plass og kvalitetssikre de aktørene som er koblet mot tjenesten.

Lanseringen kommer i starten av fyringssesongen, og mange fyller nå på oljetankene sine for å slippe å gå en kald vinter i møte. Dette er imidlertid den mest klimaforurensende måten å varme opp huset på, og derfor er det vedtatt at all oljefyring i Oslo skal erstattes med fornybar energi innen 2020. Oljefyringen i de kommunale byggene skal skiftes ut allerede innen 2012.

– Oslo kommune er i rute til å nå målene for våre egne bygg. Samtidig tilrettelegger vi for at hele byen skal bli oljefri gjennom et målrettet arbeid for at byggeiere skal skifte ut oljefyren med mer miljøvennlige alternativer. De som ønsker å skifte får også støtte fra Klima- og energifondet, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland i en pressemelding til VVS aktuelt. 

Så enkelt som mulig
Men det er ikke nødvendigvis enkelt å orientere seg blant de ulike tekniske løsningene som kan erstatte oljefyren, og det er store variasjoner i kosntander. Verkteøyet oljefri.no som drives av Naturvernforbundet med støtte av Oslo kommune, Miljøverndepartementet og Klima- og forurensingsdirektoratet skal være en hjelp i denne prosessen. 

-Noe av det enkleste og raskeste vi kan gjøre for å kutte klimagassutslippene er å redusere energiforbruket og erstatte oljefyren med miljøvennlige løsninger. Derfor lanserer Naturvernforbundet oljefri.no som skal gjøre det så enkelt som mulig for folk å velge klimavennlig oppvarming, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

På nettsiden kan man blant annet får et gratis og uforpliktende tilbud om en mer miljøvennlig løsning fra kvalitetssikrede leverandører.

Naturvernforbundet har utviklet oljefri.no med støtte fra blant andre Oslo kommune, Bergen kommune, BKK, Klima- og forurensningsdirektoratet, Klimaløftet og Framtidens byer. I tillegg har bransjeorganisasjoner som Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening, Norsk Varmepumpeforening, Norsk Bioenergiforening og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening bidratt med faglige råd.

Fjernvarme
Naturvernforbundet og Oslo kommune samarbeider også med Hafslund om å få fart på arbeidet med å få hovedstaden oljefri. Fjernvarme er et av mange gode alternativ til oljefyren.

– Fjernvarme er et viktig bidrag for å erstatte oljefyring i Oslo, og i dag kommer det meste av fjernvarmeproduksjonen fra avfallsforbrenning, biobrenselanlegg samt varmepumpe som henter ut varme fra kloakk. Vi satser på innovative klimaløsninger for å nå målet om å fase ut all fossil olje og gass i fjernvarmeproduksjonen, sier Edle Ulevåg, direktør i Hafslund fjernvarme.

Selve lanseringen av kampanjen blir markert med blant annet befaring i Nordstrand Velhus hvor oljefyren ble bygget ut med en bergvarmepumpe med støtte fra Oslo kommunes Klima- og energifond i fjor. Dermed sparers det 10.500 liter olje og 27 tonn CO2-utslipp i året.