Varme og energi

Oljefyren kan repareres

Bildet: Oljefyren kan fortsatt repareres. (Foto: Norsk Petroleumsinstitutt)
Bildet: Oljefyren kan fortsatt repareres. (Foto: Norsk Petroleumsinstitutt)
17.01.11: Forbud mot å reparere det gamle fyringsanlegget kunne fått alvorlige konsekvenser, mener Norsk Petroleumsinstitutt, som mener det er positivt at KRD nå bekrefter at det er lov å reparere oljeanlegget.
Av Birgitte Henriksen

Selv om det har blitt forbudt å installere oljekjel som bruker fossil olje for å dekke basisbehovet for oppvarming i nye bygninger, er det altså lov til å reparere det gamle oljeanlegget dersom det går i stykker. Det er Norsk Petroleumsinstitutt (NP) som nå har fått bekreftelse på dette i brev fra Kommunal- og regionaldepartementet (KRD).

– Vi mener departementets avklaring er klok. Et forbud mot å skifte ut ødelagte deler av fyringsanlegget ville kunne ført til alvorlige konsekvenser, for eksempel stengning av skoler, aldershjem og sykehus i påvente av å få på plass et nytt anlegg basert på fornybar energi. I arbeidet med å legge om til mer fornybar oppvarming, er det viktig å finne fornuftige overgangsløsninger med håndterbare økonomiske konsekvenser for de berørte, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt (NP) i en pressemelding til VVS aktuelt.

Hun mener videre at et forbud ville ha ført til at mange ville komme til å bruke det gamle anlegget lengst mulig uten å gjøre oppgraderinger og utskiftninger – noe som ville hindret energieffektivisering av anleggene.

Med ny teknisk forskrift til plan- og bygningsloven ble det forbudt å installere oljekjel i nye bygninger fra første juli i fjor. Men i etterkant har spørsmålet kommet ved om forbudet også omfatter utskifting av kjel i eksisterende bygninger, noe regjeringen sa i klimaforliket at de ville vurdere. Et mulig forbud i eksisterende bygninger ble imidlertid ikke videre utredet eller klarert politisk og problemstillingen har dermed blitt stående uavklart.

NP etterlyste en avklaring fra KRD, etter motstridendde signaler fra ulike hold, og i svarbrevet mottatt i januar oppgir KRD at de nye reglene om forbud ikke gjelder dersom det kun er kjelen som skiftes ut, med mindre et er snakk om en hovedombygging. Nøstvik mener dette er bra, og at det er viktig at reglene folk har å forholde seg til er klare og tydelige.
– Vi får ofte spørsmål om tolkning av regelverket, og ser at det er mange uklarheter. En overgang til fornybare energikilder er bra, men krever forutsigbare rammebetingelser, som ikke påfører privatpersoner, næringsliv og offentlig virksomhet urimelig store kostnader, sier Nøstvik. 

NP har nå tatt kontakt med Statens bygningstekniske etat for å diskutere hvordan man best kan sørge for å gi god og riktig informasjon om regler for oppvarming bygg. De vil også ta opp hvordan regelverket kan avklares slik at bioolje blir en del av løsningen også for nye bygg.