– Vi ønsker at et forenklet varmedistribusjonssystem for passivhus skal utvikles – og vi trenger leverandørenes hjelp, forklarer Bjørn Antonsen, seksjonsleder for Energi – og miljø i Undervisningsbygg, og utdyper:
– Formålet med dialogkonferansen og denne prosessen, er å skaffe skolene en varmedistribusjon som gir besparelser i både anskaffelse – og driftsfasen, som utnytter best mulig de fordelene som ligger i passivhusenes reduserte oppvarmingsbehov, og som samtidig ivaretar alle funksjonskrav vedrørende driftssikkerhet, levetid og arbeidsmiljø.
– Målet er å hente ut mer av fordelene som ligger i passivhuskonseptet, slik at Undervisningsbygg kan oppfylle sitt mål om å bygge enklere og billigere og samtidig ivareta kravene til driftssikkerhet og arbeidsmiljø, sier Antonsen.
Liker initiativet
Tolv leverandører stilte møtte opp til konferansen, og flere satt pris på Undervisningsbyggs initiativ:
– Utfordringen er fin, fordi det gir oss som leverandør muligheten til å vise at det er mulig å gjøre ting på andre måter. Vi har konsepter som vi vet fungerer, selv om det ikke er gjort i Norge ennå, forklarer Erland Dilling i Uponor, og utdyper:
– Vi vil bruke tiden fremover på å vise Undervisningsbygg et konsept, og vil gi trygghet på at vi er en partner som kan komme med en løsning som fungerer, også under norske forhold.
Også Tor Olsen, teknisk direktør i AF Energi & Miljøteknikk, syns initiativet er spennende:
– Utfordringen Undervisningsbygg kommer med er interessant, og det er spennende at de er såpass innovative på dette. Vi i AF er nok mer en bransjeaktør enn en produktleverandør, men vi har mange tanker og løsningsforslag som vi ønsker å vurdere. Jeg skal ta dette med meg videre og se om vi er interessert i å bidra, eller om vi skal sitte litt på gjerdet. Vi ser akkurat det samme behovet, og er enige i at noe må gjøres med anleggene for å tilpasse bruken på en bedre måte, sier Olsen, som legger til at det er fint å diskutere temaet med andre aktører i bransjen, sier Olsen.
Veien videre
Leverandørenes løsninger skal nå beskrives over inntil ti A4-sider, og leveres til Undervisningsbygg innen 30. september.
Etter at løsningsforslagene er innsendt vil Undervisningsbygg gjennomføre en evalueringsprosess. I den forbindelse vil det bli arrangert 1-1-møter med de aktuelle kandidatene. Etter at evalueringen er ferdigstilt vil inntil 3 av de innsendte løsningsforslagene bli premiert med hver kr 75 000,-.