Innlegg

Oppdaterer energimerkeordningen

Norsk Fjernvarme vil nå se på hva endringene innebærer i praksis.
– Endringene innebærer at flere svært energieffektive bygg med fjernvarme kan oppnå energikarakteren A. I tillegg vil bygninger som baserer seg fullt ut på fjernvarme heretter få beste oppvarmingskarakter i energiattesten. Dette reflekterer økt andel fornybar energi i fjernvarmens brenselssammensetning, skriver departementet i en kort nyhetsmelding.

Overmodent
Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme er glad for at det nå skjer justeringer i merkeordningen, etter at både den forrige og den nåværende energiministeren har lovet en endring.
– Det er overmodent at det skjer endringer i ordningen når det gjelder fjernvarme. Dette er derfor etterlengtede og gledelige signaler å få en fredagskveld, sier Mellvang-Berg.

Norges energi- og vassdragsdirektorat (NVE) har også lagt ut en kortfattet melding om endringene. Der heter det at:
Oppvarmingskarakteren for bruk av fjernvarme endres fra lys grønn til mørk grønn. Dette skjer som en følge av at brenselsmiksen for fjernvarme endres fra 70 til 80 % fornybar.
Det blir noe lettere å oppnå energikarakter A og B. Dette er en følge av at det nå brukes felles referansevirkningsgrad for omregning fra netto energibehov til levert energi for alle trinn på energikarakterskalaen.

Lite informasjon
Foreløpig er det lite ytterligere informasjon tilgjengelig om endringen.
– Vi vil nå ta kontakt med NVE og få klarhet i hva endringene betyr i praksis. Vi vet for eksempel at de fleste fjernvarmeanlegg har en langt bedre fornybarandel enn 80%. I fjor viser for ekesempel våre beregninger at andelen fossil olje var ned mot 1% nasjonalt, sier Mellvang-Berg.

– Norsk Fjernvarme har lenge argumentert for at merkeordningen burde være basert på det faktiske energibehovet til et bygg, altså netto energibehov, og ikke hvor mye bygget kjøper av energi, altså levert energi. Siden merkeordningen har lagt levert energi til grunn for beregningene, favoriserer det fornybar produksjon av energi innenfor byggets vegger, framfor fornybar produksjon levert til bygget.

– Dette har for ekesempel betydd at det har vært avgjørende for energimerket hvorvidt en varmepumpe har stått innenenfor eller utenfor bygget – og også hvem som eier varmepumpen. Denne diskrimineringen må bort, og vi håper justeringene som er innført bidrar til det, sier Mellvang-Berg.