Av Bjørn Laberg
Store mengder overskuddsvarme forsvinner hver dag ut i løse luften på Coops 35.000 m2 store lager i Brøndby. Coop bruker mye energi for å holde ferskvaren avkjølt. Dette skaper store mengder overskuddsvarme, som ikke brukes til noe i dag.
Dette ønsker Coop å endre på, så i løpet av 2023 vil Coop gjennomføre et omfattende energiprosjekt, ifølge dagensbyggeri.dk
Overskuddsvarmen vil bli overført til ny varmepumpe, og når dette skjer vil lageret være permanent koblet fra gasstilførselen. Dette gir en reduksjon på 2500 megawattimer naturgass, tilsvarende det årlige energiforbruket til 140 eneboliger.
– Coop har i mange år hatt stort fokus på konkrete løsninger for å sikre den grønne omstillingen av vår bransje – og det fokuset fortsetter med uforminsket styrke. Blant annet skal alle Coops egne butikker være fossilfrie i 2023, samt avlaste strømnettet når det er spissbelastning, sier administrerende direktør i Coop, Kræn Østergaard Nielsen.
Stort potensial
Brøndby ferskvarelager blir det første stedet i Coop som utnytter overskuddsvarme og blir 100 prosent selvforsynt med varme. Med konsernets +1000 dagligvarebutikker og seks distribusjonssentraler, er potensialet for å utnytte overskuddsvarme enormt. Sweco bistår Coop i hele prosessen med lønnsomhetsanalyse, konsekvensanalyse, myndighetsarbeid og implementering. Sweco anslår at Coop kan bruke overskuddsvarme alle steder hvor kjeden har kuldeproduksjon, noe som gjør at opptil 70 prosent av kjedens butikker kan dekke varmeforbruket sitt via egen overskuddsvarme.
På ferskvarelageret anslår Sweco at Coop kan hente inn investeringen på under tre år.
– Her gjør man seg uavhengig av ekstern energiforsyning og begrenser dermed risikoen for å havne i situasjoner med knapphet på energi og høye priser, sier prosjektleder i Sweco, Kasper Qvist.
I tråd med kommunens grønne omstilling
I tillegg til å bli selvforsynt med varme, jobber Coop med å levere overskuddsvarme tilbake til forsyningsnettet slik at andre også kan nyte godt av det, noe som også bidrar til å redusere CO2-avtrykket. Dette passer godt med at Brøndby kommune nettopp har vedtatt «Klimaplan for Brøndby», som har som mål å gjøre Brøndby CO2-nøytral innen 2050. Et av fokuspunktene i planen er nettopp den grønne omstillingen av virksomhetene i kommunen. Her blir reduksjon av energiforbruk og utnyttelse av overskuddsenergi viktige metoder for å redusere klimabelastningen.
– Vi gleder oss over å se en stor bedrift som Coop ta viktige grønne initiativ, og vi håper at det vil inspirere andre bedrifter, sier ordfører i Brøndby, Kent Max Magelund.
(KILDE: Dagens Byggeri)