Bildet: Sentrale aktører sammen om bedre inneklima, – Ole Døsvik i Rambøll i Bergen og Nils-Petter Sandvik i Skanska
Av Tor Kjølberg
I tverrfaglige prosjekter er en vesentlig forutsetning for å lykkes at de ulike fagmiljøene spiller på lag og drar lasset i samme retning. – Ofte kan det være en utfordring å samordne alle de ulike fagområdenes interesser, sier Ole Døsvik. Han er seksjonsleder for VVS, klima og miljø i Rambøll i Bergen. – Hos oss i Rambøll gjør vi imidlertid ofte hele prosjektarbeidet i eget hus og har egne arkitekter, prosjektledere og teknikere, fortsetter han. – Det setter oss bedre i stand til å utveksle kunnskap på tvers av fagområdene.
UNIK-gruppe
– I Rambøll har vi nettopp etablert en egen gruppe som vi kaller for UNIK – Utviklingsnettverk for inneklima, forteller Døsvik. – Det har til hensikt å skape forståelse på tvers av fagmiljøene. I gruppen sitter blant annet VVS-ingeniører, arkitekter, en biolog, bygningsfysikere og byggeledere. For cirka to år siden etablerte vi det vi kaller for Rambøll Academy som gjennomfører ulike slags kurs for å utvikle lederskap og kunnskap på tvers av fag. Der møtes medarbeidere fra hele landet, sier Døsvik.
Økonomien bestemmer
Nils-Petter Sandvik i Skanska sier at for korte byggetider er en plage. – Det er byggherren som setter de økonomiske grensene, sier han, – og så er det vi som må ta brukerrisikoen. Det blir ofte for liten tid til innregulering, og det betyr at vi ikke får rent bygg tidlig nok i byggprosessen. Utbyggerne er ofte ikke villige til å investere i gode nok ventilasjonsanlegg, særlig utbyggere som utelukkende spesialiserer seg på bygg for videresalg.
– Skanska jobber intenst med å planlegge ferdigstillelse i tide, sier Sandvik. – Vi tar med ventilasjonsentreprenøren i selve planleggingen. Det har vi alltid gjort, men nå er vi blitt atskillig flinkere. Vårt mål er å ha et rent bygg senest tre måneder før overlevering. At vi har en VVS avdeling som består av 14 årsverk burde være et bevis for at vi tar vårt ansvar på alvor, nettopp for at kvaliteten skal bli god nok, legger han til.
Hele artikkelen kan du lese i VVS aktuelt nr 6.