Varme og energi

Passivt av passivhuskjøpere 

Illustrasjonsilde: Testhuset Jardarhus
Illustrasjonsilde: Testhuset Jardarhus
26.10.11: Eneboligen som Jostein Osland klargjør med hele 40 centimeter isolasjon i taket blir 165.000 kroner dyrere enn en vanlig bolig. Det er huskjøperen lite bevisst på.
Fylkets første delfelt med passivhus er i ferd med å reise seg med god utsikt over Figgjo og Kongeparken. Åtte av totalt 18 boliger i Rossåsen er solgt. Ytterveggene i husene som bas Jostein Osland i Fjogstad-Hus bygger, måler hele 45 centimeter. 35 centimeter er isolasjon, mot 20 centimeter i standardboliger fra firmaet, skriver Aftenbladet. 

Etterspør ikke passivhus
Dette sammen med nitid arbeid med å tette huset med to lag inni veggene, gjør at Fjogstad-Hus sine ni eneboliger på Rossåsen tilfredsstiller den norske passivhusstandarden (se fakta). Husene til cirka 4,6 millioner kroner får vannbåren varme i radiatorer og gulv som forsynes av en luft-til-vann varmepumpe. Boligfirmaet vurderte, men droppet vindmølle og solfangere. Boligene er gjort så enkle i drift som mulig.
Det var ikke vanskelig å selge åtte av ni boliger, opplyser Torstein Fjogstad.
– Men svært få kjøpte på grunn av passivhusstandarden, om noen. Det er ikke et marked for passivhus ennå, fastslår byggelederen.

Han mener det var prisen for eneboligene på cirka 165 kvadratmeter, samt sjeldne utsiktstomter på 600-700 kvadratmeter som var viktig. Ikke at oppvarmingsbehovet er 17,3 kilowattimer per kvadratmeter per år. 

Satser friskt
Likevel har Fjogstad-Hus valgt å satse på både dette passivhusprosjektet og på åtte rekkehus i Sørbøhagane i Sandnes og 10-15 boenheter ved Vistestranda på Randaberg. Det forklarer Torstein Fjogstad med at boligprodusenten ønsker å være i fremste rekke.
– Passivhus kommer, men akkurat som bilkjøpere for få år siden var lite opptatt av CO2-utslipp, er boligkjøperne ennå ikke opptatt av driftsøkonomien i bolighus, sier han.

Fjogstad er sikker på at dette vil endre seg etter hvert som myndighetene strammer inn byggforskriftene. Og etter hvert som strømprisen stiger. 

Koster ikke ekstra
Et grovt regnestykke ser slik ut:

Ekstraregning for passivhus: ca. 165.000 kr.

Rentekostnad: 8250 kr. årlig (5 prosent rente).

Redusert behov for tilført energi: 50 kWh/m2 x 165 m2 = 8250 kWh

Besparelse: 8250 kroner, forutsatt strøm til 1 kr per kWh.

– I tillegg kommer skattefradrag på renter og stor verdistigning på et miljøhus, sier Torstein Fjogstad. Rekkehusene i Sørbøhagane er stipulert å koste 117.000 mer som passivhus enn vanlig, tilføyer han.

Et annet firma som har kjøpt passivhustomter på Rossåsen av Sandnes tomteselskap, er Jadarhus – firmaet som tidligere i uka fikk næringsminister Trond Giske til å åpne et testhus på Sandved som går lenger enn passivhusstandarden.

Prosjektsjef Kurt Hobberstad sier at Jadarhus er spent på om kundene står i kø når de nå skal selge dette huset, samt de fire på Rossåsen.
– Personlig tror jeg framtiden ligger i en type hybridhus, et hus som både har passivhusets effektive tetting og mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning – samtidig som det kan luftes naturlig. Det har i så fall også store vinduer som tar vare på lys og varme, gjerne også solfangere eller solcellepanel. Altså en form for aktivhus, sier han til avisen. 

Det første passivhuset er innflyttingsklart i desember. Åtte boliger gikk raskt å selge, men ikke på grunn av energiprofilen.