Varme og energi

Plusshus blir pensum på AHO

-Arkitektene er en nøkkelgruppe i utformingen av framtidens bygg
-Arkitektene er en nøkkelgruppe i utformingen av framtidens bygg
04.12.12: ”Plusshus” blir en del av kurstilbudet på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) våren 2013.  I første omgang dreier det seg om ti forelesninger, og interessen blant studentene er stor.  
-Det er viktig med kompetanse på framtidens byggløsninger, så dette er noe vi gleder oss til, sier professor Marius Nygaard ved AHO til ByggAktuelt. Han er ikke i tvil om at kompetansen på nullenergi- og plussenergibygg blir viktig framover.

-Vi får meget dyktige forelesere gjennom Lavenergiprogrammet og Powerhousealliansen. Vi har jobbet en god del med passivhusløsninger ved AHO og skal bygge videre på denne kompetansen, presiserer han. 
 
Trengs et løft
Lavenergiprogrammet har prosjektledelsen for kurset ved AHO, og seniorrådgiver Solveig Irgens har klare mål og forventninger.
-Hensikten med kurset er å vise at det er mulig å bygge framtidens bygg i dag. Det trengs et løft for arkitektene på dette feltet, slik at de skaffer seg den kompetanse som trengs, sier Irgens til ByggAktuelt.

-Noen arkitekter er veldig flinke, mens andre overlater tekniske løsninger og energiberegninger til ingeniørene. I dette kurset får studentene en innføring i bruk av energiberegningsverktøy som støtte i beslutningsprosesser, og som et supplement til formgivningsverktøy de bruker i dag, forteller hun.

-Vi har fått tak i noen av Norges fremste eksperter på lavenergi- og plussenergibygg til forelesningene ved AHO.  Prosjektet er et samarbeid mellom Lavenergiprogrammet, AHO, Statsbygg og Powerhousealliansen, tilføyer hun. 

En nøkkelgruppe
En av foreleserne på kurset til våren er arkitekt Tine Hegli i Snøhetta som er en sentral aktør i Powerhousealliansen. Hun står sentralt i utformingen av plussenergibygget på Brattøra i Trondheim og rehabiliteringen av kontorbygget på Kjørbo til plussenergibygg.

-Arkitektene er en nøkkelgruppe i framtidens byggløsninger. Derfor er det veldig positivt at AHO starter forelesninger om dette, sier Hegli i en kommentar.

-I min forelesning skal jeg forklare de tekniske og arkitektoniske løsningene for plussenergibyggene på Brattøra og på Kjørbo. Det blir viktig å få fram helheten i alle tiltakene og løsningene, samt metodene som brukes, slik at studentene kan lære å mestre dette, påpeker hun.

-Sivilingeniør Bjørn Thorud fra Multiconsult skal forlese om bruken av bygningsintegrert PV i disse byggene, mens en representant fra Skanska skal forelese om ventilasjon og kjøling. I tillegg skal en representant fra Statsbygg  forklare bruken av BIM i arbeidet med disse byggløsningene, legger hun til. 

Tegner plussenergipaviljong
Det er også et viktig poeng at forelesningene avsluttes med en konkurranse. Studentene skal tegne en plussenergipaviljong, der fokus ligger i et bygg som slipper inn mye daglys. Det skal samtidig skape en sammenheng mellom inne- og uterom ved bruk av transparente flater, dører, vinduer og overlys. Alle bidragene vil bli vurdert av en tverrfaglig jury og deretter stilt ut på Norsk Design –og arkitektursenter (DogA) i Oslo.

-Alt dette vil bidra til at studentene får et grunnlag for å utvikle spisskompetanse på tekniske løsninger. I framtidens bygg blir det viktig å engasjere konsulenter for de tekniske løsningene helt fra begynnelsen, dvs. når byggene tar form. Det vil bety at vi får de beste totalløsningene og samtidig reduserer samordningspresset i sluttfasen av slike byggeprosjekter, sier Hegli til slutt.