– Vi har hatt en drøm om å vise markedet at energipositive bygg er mulig. Derfor bygde vi et testsenter i Bellenberg, for å prøve ut våre egne teknologier i samspill med komplementerende løsninger. I en verden med mange gode intensjoner er vi stolte av å kunne vise at det faktisk er mulig å bygge energipositive bygg, sier Lars Hauk Ringvold, leder av Hydros virksomhet innenfor byggsystemer i en pressemelding.
Effektiv fasade
Ifølge målingene skal bygget produsere nok energi til å være selvforsynt, og over året har bygget eksportert energi til det tyske strømnettet. «Hemmeligheten» ligger i den supereffektiv fasade designet for å bruke 23 kWh per kvadratmeter hvilket er rundt en fjerdedel av kravet til passivhus i de nye norske byggforskriftene.
– En supereffektiv fasadeløsning er det viktigste bidraget for å realisere et energipositivt bygg. For å komme på plussiden må tilleggselementer som solenergi eller varmepumper også være en integrert del av løsningen, sier Ringvold.
I Bellenberg blir det benyttet jordvarmepumper og solceller for å produsere den nødvendige energien, og Ringvold mener det er betydelig potensiale for å øke energioverskuddet.
– Det første året er vanligvis å regne som et innkjøringsår. Erfaringen viser at bruken av bygget kunne vært en del smartere, blant annet ved å bruke dagslys i forhold til lampelys mer optimalt. Mer optimal bruk av radiatorvarme i den kalde årstiden vil også gi et positivt bidrag, sier Ringvold.
Han mener også man trenger litt mer tid for å bli kjent med hvordan systemene virker og få dem til å fungere optimalt.