Rapporten er et innspill fra sentrale aktører i byggenæring, FoU-miljøer og forvaltning til departementet, i det videre arbeidet mot en endelig behandlingsplan for energieffektivitet i byggsektoren.
Robuste løsninger
Gruppen som ble oppnevnt den 21.12.09 har bestått av representanter for en rekke ulike fagmiljøer, som NTNU, ENOVA, Naturvernforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL). Leder er Eli Arnstad, og selve overrekkelsen fant sted i den private passiv-eneboligen Villa Stoknes på Skøyen i Oslo i formiddag. Utgangspunktet er det store energiforbruket relatert til bygg, og flere internasjonale studier viser at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket. Samtidig fører en tydeligere satsing på energieffektivisering i bygg både ute og hjemme til at det er viktig å være i forkant når det gjelder å finne frem til gode og robuste løsninger.
Eksisterende bygg
Arbeidsgruppen mener det er avgjørende at regjeringen fastsetter konkrete mål for energieffektivisering i bygg. Mens dagens energiforbruk til drift av bygg er på 80 TWh per år, mener gruppen det er realistisk å redusere denne energibruken med netto ti TWh i året innen 2020. Det vil si en reduksjon fra fra 80 til 70 TWh i årlig forbruk
– Innen 2040 mener gruppen det er mulig å halvere dagens energibruk til drift av bygg til netto 40TWh pr. år, skriver gruppa i sitt sammendrag.
Hoveddelen må hentes i eksisterende bygningsmasse, men frem mot 2040 vil effekten av energinivå i nybygg slå kraftigere ut.
– For å nå målene vil det kreves et kraftig nasjonalt løft både med forskriftsendringer, økonomiske støtteordninger, kompetanseheving og adferdsendringer, skriver gruppen videre.
Seks punkter
Arbeidsgruppen mener det er viktig med sterke økonomiske incentiver, samtidig som tiltakene igjen vil forløse et stort marked og momskroner i kassa. I sin rapport har gruppen foreslått virkemiddelpakker for både nybygg og eksisterende bygg, og fremhever seks områder som står sentralt i arbeidet med energieffektivisering av bygg.
De seks hovedpunktene: |