I dag benyttes ofte ultrafiolett lys enten alene eller i kombinasjon med peroksid eller ozon eller en eller annen form for filtrering gjennom aktivt kull.
– Vi har lykkes i å utvikle en teknologi vi kaller lysaktivert katalyse. Vi bruker TiO2 som katalysator og ved hjelp av UV-lys genereres hydrooksylioner. Dette er en svært kosteffektiv måte å produsere slike ioner på, sier Brian Butters som er adm. Direktør i Purifics.
Renser ballastvann
Han tror det er et sort behov for å rense ballastvann etter hvert som miljøkravene øker innen skipsfarten.
Teknologien som Purifics har utviklet har vært kjent siden 80-tallet, men har vært vanskelig å kommersialisere på grunn av problemer med å gjenvinne katalysatoren.
I reaktoren belyses væsken kraftig UV-lys og det eksiterer det finfordelte TiO2-pulveret som trekker til seg forurensningene. For å frigjøre katalysatoren benyttes variasjoner i pH-balansen og systemet bruker keramiske membraner for å resirkulere katalysatoren.
Langt liv
– Prosessen er så effektiv at vi har hatt systemer gående i årevis med den samme katalysatoren, selv om det ikke betyr så mye siden TiO2 koster bare noen kroner pr kilo, sier Butters.
Den store fordelen ligger i virkningsgrad og effektforbruk. I forhold til andre metoder bruker renseprosessen bare fjerdeparten av kraftforbruket og vi kan rense sterkt forurenset vann til det ikke er mulig å måle forurensninger lenger.
Prosessen virker på de aller fleste organiske forurensninger, men kan også benyttes til å rense tungmetaller som kvikksølv og til å desinfisere.
Ifølge Butters er denne renseteknologien billigere enn andre både fordi den er så mye billigere i drift, men også fordi den ikke krever så mye forbehandling av det som skal renses.