Varme og energi

Rica Bakklandet Hotel får energisparepris

Bildet: Rica Bakklandet Hotel i Trondheim
Bildet: Rica Bakklandet Hotel i Trondheim
11.06.13: Trondheim kommunes Energisparepris 2013 tildeles Rica Bakklandet Hotel, ved utbygger KLP Eiendom Trondheim og leietaker Rica Hotels.
Rica Bakklandet Hotel får dekket hele 80 prosent av sitt energibehov til oppvarming og hele kjølebehovet, gjennom en stor vann til vann varmepumpe. Nidelven i Trondheim bidrar ikke bare til et unikt og spennende miljø rundt hotellet. Under overflaten skjuler det seg tre store collectorer for varmepumpen som har en kapasitet på 300 kW. Ved en utetemperatur på minus 10 grader holder varmeanlegget 43 grader.

Energiklasse A
Trønderen Otto Nilsen skrev i sangen ”Litjvisa mi” at Nidelva er ”ei utmerket ælv te å spøtt i”. I dag vet vi at elva kan brukes til så mangt. Det er ikke bare den effektive varmepumpen som er oppsiktsvekkende. Rica Bakklandet Hotel var det første norske hotellet med energimerke i klasse A.
Hotellbransjen hadde en økning i energibruk på cirka 15 prosent mellom 2008 og 2011, og det gjennomsnittlige årsforbruket er på 261 kWh/m2. Det svanemerkede Rica-hotellet midt i Trondheim har bare behov for å kjøpe halvparten så mye energi, og brukte ikke mer enn 163 kWh/m2 i 2012. 

Ambisiøs miljøsatsing
Både byggherre KLP Eiendom og leietaker Rica Hotels har utmerket seg når det gjelder fremtidsrettet satsing på energi- og miljøtiltak. Begge er store aktører som har oppnådd gode resultater gjennom sin ambisiøse miljøsatsing.
Utbygger KLP Eiendom legger til rette for at deres leietakere kan bruke energigjerrige bygninger med moderne miljøteknologi. Det blir gradvis skjerpede energikrav i byggeforskriftene, men KLP bygger etter fremtidens krav allerede i dag. KLP Eiendom stod bak ”Miljøbygget” som ble ”Årets bygg” i 2009 og har senere bygd ytterligere to lavenergibygg. 

Fjernvarme som reserveløsning
I samarbeid med Enova har Rica Hotels oppnådd en reduksjon i sitt energiforbruk på om lag 20 prosent de siste fire årene. Dette tilsvarer forbruket til 1300 norske husstander.
Hotellets oppvarming er basert på varmepumpe med tre såkalte trommelkollektorer i Nidelva. Anlegget er supplert med fjernvarme. Det er i hovedsak varmepumpen som brukes til oppvarming, fjernvarme er kun en reserveløsning ved driftsstans eller ekstremtemperaturer. Hittil har det ikke blitt brukt fjernvarme til oppvarming av bygget bortsett fra ved noe driftsstans de har hatt på varmepumpen.
Vann til vann varmepumpen har en kapasitet på 300 kW og inngår i et lavtemperatur varmeanlegg. 

Betongplate på 3 tonn 
Ved en utetemperatur på rundt minus 10, har varmeanlegget en temperatur på ca 43 grader.
Hotellbygget i seg selv har veldig lite varmetap og er målt til å ha en tetthetsgrad på 0,9. Varmepumpen er hotellet veldig fornøyd med, ved en ute temperatur på 5 -10 minusgrader klarer den fint en COP på 3,5.
Varmepumpen som er levert av det miljøfyrtårnsertifiserte firmaet Reftec AS i Trondheim, er senket ned til bunnen av Nidelva og festet til en betongplate på 3000 kg. Innvendig ser man bare de tre rørene som går ut gjennom veggen. Varmepumpen har også varmevekslere for oppvarming av varmtvann til sanitærforbruk. 

Naturlig kjøling
Hotellet har et avansert men oversiktlig system for å kontrollere energibruken til enhver tid. Lys og varme på rom som ikke er i bruk reguleres automatisk. Ventilasjonen er tidsstyrt og aggregat som ikke behøves på natten stopper automatisk til faste tider. Restaurant og konferanserom blir likedan avstengt etter stengetid.
Møterom har bevegelsessensorer for lys, komforttemperatur samt CO2-styrt ventilasjon. Restaurant, bar og lobby har tidsstyrt og CO2-regulert ventilasjon, samt tidsstyrt komforttemperatur. Belysning i disse arealene, samt trapperom, er tidsstyrt og avhengig av den naturlige belysningen. I sommerhalvåret blir mekanisk ventilasjon av ”glassgården” erstattet av naturlig nedkjøling via tak- og fasadeluker. 

Aktiv oppfølging
Alle sør- og østvendte fasader har automatiske persienner. Hotellrom er behovsstyrte mht temperatur og ventilasjon via nøkkelkortbryteren.
Bad har behovsstyrt komforttemperatur og sparedusj.
Hotellets energiforbruk blir styrt av antall gjester. Dette gir et lavere forbruk enn på hoteller der forbruket reguleres av utetemperaturen, uavhengig av belegg. Energistyringen er enkel å overvåke men krever aktiv oppfølging og god kjennskap til det komplekse hotellanlegget. Rica Bakklandet har som mål å redusere forbruket ytterligere etter hvert som de lærer bygget bedre å kjenne. Energistyringssystemet er av typen TAC Vista fra Schneider Electric.