Ifølge Oslo kommunes hjemmesider skal Det Norske Veritas kartlegge farene for alle typer utslipp, og blant annet vurdere komponentene i kloranlegget ut fra «best practice». Det skal også utføres en slik risiko- og sårbarhetsanalyse for gamle Oset vannbehandlingsanlegg og vannbehandlingsanleggene på Langlia og Skullerud.
– Vi vil vurdere farene for forurensing for ytre miljø for alle kjemikaler og for alle vannbehandlingsanleggene våre, sier Kristiansen
Bortsett fra analysen vedrørende Skullerud og Langlia, som skal være ferdig innen 1.oktober, skal alle analysene være ferdige innen 1. juni.
Strakstiltak
I påvente av en ny, sikker løsning, har Vann- og avløpsetaten satt inn midlertidige strakstiltak for å sikre anlegget mot liknende klorutslipp.
– Klorledningene som var skjøtet er satt ut av drift, og i påvente av ny klorslange bruker vi nå et annet kloreringspunkt enn tidligere, forteller Per Kristiansen.
En tverrfaglig gruppe ledet av VAV jobber med kort- og langsiktige tiltak for å gjenopplive elva. På det første møtet ble gruppen enige om flere tiltak de ønsker å iverksette. Blant annet går nesten hele vannføringen i Akerselva gjennom bunnluka, noe som vil føre til at fisk, kreps og bunndyr raskere forflytter seg fra Maridalsvannet og nedover elva.
Oslomarkas Fiskeadministrasjon har foreslått flere akutte tiltak for å få nødvendig fortgang i utviklingen av nytt økosystem i Akerselva. Søknader om å gjennomføre tiltakene er nå sendt til ansvarlige myndigheter som Mattilsynet, Fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning.
Søknadene er følgende:
1. Søknad om poding av bunndyr fra friske lokaliteter oppstrøms samme vassdrag.
2. Søknad om å få sette ut yngel fra klekkeri i innløpselvene til Maridalsvannet.
3. Søknad om å justere opp vilkårene i klekkerikonsesjonen på Oset til hundretusen rogn
4. Søknad om å få supplere stamfiskeresultatet i Akerselva med rogn fra Sandvikaelva.
5. Søknad om å flytt ned ville kreps fra maridalsvannet i øvre del av Akerselva.