64 boligbyggelag er tilsluttet NBBL, og disse forvalter 400 000 boliger.
– Potensialet for energieffektivisering og økt tilgjengelighet er stort, men det er viktig å nå ut med hvilke tilskudds- og låneordninger som finnes, sier NBBL-sjefen.
Hun trekker frem noen gode eksempler.
– Myhrerenga i Skedsmo er et godt eksempel på borettslag som virkelig har fått det til. Borettslaget sparer inn 70 prosent av energibruken når passivhusrehabiliteringen er ferdig utført, men vi trenger flere som følger Myhrerengas eksempel, sier Skinner.
Hun nevner også Barkaleitet borettslag i Bergen og Husby terrasse i Stjørdal. Både Enova og Husbanken tilbyr tilskudds- og låneordninger, og Skinner håper at borettslagene vil benytte seg av tilbudet.
– Det er romslig med penger til søknader fra borettslag og sameier, understreker områdeleder Turid Helle i Enova. Når man vet at fellesutgiftene kan reduseres og verdien på boligen kan økes ved for eksempel å rehabilitere ned mot passivhusstandard burde tilbudet som nå ligger klart være av stor interesse for borettslagene.
Are Rødsjø som er prosjektleder i Husbankens miljøgruppe trekker frem installering av heis for å gjøre boligen tilgjengelig for flere.
– Målsettingen er at borettslagene skal bli moderne, energieffektive og praktiske for alle beboere, sier Rødsjø.
Avdelingsdirektør i Husbanken Vest, Solveig Paule er initiativtaker til årets samarbeid. Hun mener det viktigste for boliger i dag er økt tilgjengelighet.
– Medan norsk bustadforsyning etter krigen fokuserte på kvantitet, står vi no framfor eit kvalitetsløft for bustadblokker med vekt på betre tilkomst og etterinstallering av heis, sier Paule.
Beboerne i borettslag kan også delta i en konkurranse og vinne 50 000 kroner til sitt borettslag. Seminarserine har egne nettsider, brrretaslaget.no, med info om konkurransen, de ulike støtteordningene og seminarserien. Det første seminaret finner sted i Bodø tirsdag 18. januar.