Varme og energi

Rørleggeren må tenke helhetlig

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
25.06.13: Utviklingen i varmemarkedet siden 1970-årene viser at forbruket av energi til oppvarming, varmt tappevann og ventilasjon er blitt dramatisk redusert.
For en ferdigstilt bolig på ca.150 m2 gjelder følgende gjennomsnittlige behov for oppvarming:

1970-årene: 170 kWh/m2/år. Cirka 25 500 kWh/år.

1980/90-årene: 120 kWh/m2/år. Cirka 18 000 kWh/år.

TEK10: 56 kWh/m2/år. Cirka 8 400 kWh/år.

TEK15 (passivhus): 18kWh/m2/år. Cirka 2 700 kWh/år. 

 
Og det stopper ikke her, ser vi ytterligere 10-15 år frem, er følgende mål vedtatt:

• For nybygg skal energibruk til oppvarming/tappevann/ventilasjon reduseres til 0 i 2027.

• Energibruk totalt i bygg skal halveres innen 2040.

• Isolasjonen skal bli tykkere og bedre.

• Tettingen skal være full med tett «skjerm».

• Det skal være balansert ventilasjon.

• Tilført energi vil komme fra solfangere/solceller/varmepumper/biovarme/fjernvarme/vind. 

 
Miljøet sisteprioritet
Arne-Erik Olsen, som i vinter gikk av som administrerende direktør i Brødrene Dahl AS, etter 22 år i sjefsstolen, var foredragsholder om «Fremtidens varmemarked» tidligere i vår. Han resonerte på en innsiktsfull måte om alt fra forskrifter og standarder, til bruk av energiressurser og TEK15, samt hvordan man best kan lykkes under de nye rammebetingelsene. Olsen var av den oppfatning at det som først og fremst styrer utviklingen, er forskriftene, deretter kommer kostnader og komfort, mens miljøbevisstheten hos byggherrer dessverre kommer sist. 

Ingen lokal kjøling
For nye bygg er det i første rekke byggeforskriftene, som bestemmer valg av varmesystemer og energiressurser, mens den generelle miljøbevisstheten hos «menigmann» er den største «driveren» når det gjelder den eksisterende bygningsmassen. Det vil heller ikke bli behov for lokal kjøling om sommeren i boliger.
Dette tas hånd om av et balansert ventilasjonsaggregat. Et annet fellestrekk i kommende passivhus er at en økende del av oppvarmingen skjer gjennom ventilasjonssystemet.

For å kunne kalles et passivhus, må følgende 2 hovedkriterier oppfylles: 

• Beregnet årlig energibehov til romoppvarming må ikke overskride 15 kWh/m2/år.

• Maksimalt effektbehov til romoppvarming må ikke overskride 10 W/m2.

For nybygg vil det i praksis ikke være behov for tilført energi til oppvarming og ventilasjon, hverken til boliger og yrkesbygg, i 2027.
Det forventes derfor at det vil komme nye løsninger, som ivaretar alle de følgende oppgaver: «Kompakte enheter, som inneholder alle behov for oppvarming, varmt tappevann, ventilasjon og sval-funksjoner».

Se på helheten
Tradisjonelt har rørleggerne og fyringsteknikerne håndtert installering av vannbåren varme og varmesentraler mens ventilasjonsbransjen har tatt seg av ventilasjonssystemer.
Det er mulig at rørbransjen i fremtiden må belage seg på å konkurrere med i første rekke kuldebransjen (ventilasjonsfirmaer), men kanskje også byggmestere, boligprodusenter, entreprenører og blikkenslagere.
Den sikreste måten å sikre sin fremtid er for rørleggere og fyringsteknikere å se på helheten varme/tappevann/ventilasjon og sørge for til enhver tid å ha tilstrekkelig kompetanse innen disse sentrale fagområdene. I tillegg er det viktig å ha de kompakte enhetene, som dekker disse behovene.

Norsk Varmeteknisk Forening vil fokusere på dette temaet i løpet av høsten 2013. Torsdag 22. august 2013 kl 15:00 vil teknisk direktør Ole Larmerud i NRL legge opp til en debatt rundt rørleggerbedriftenes fremtidige marked, med hovedvekt på varmesiden.

(Kilde: Norsk Varmeteknisk Forening / Fyrtårnet)