Alt lå til rette for flotte treningsøkter for studentene – bortsett fra én ting: De holdt på å fryse ihjel innendørs om vinteren! Ille nok for de mest aktive i volleyballgruppa, men direkte helsefarlig for mer stillestående aktiviteter som styrketrening.
Løsningen kom etter en energianalyse utført av selskapet Energiconsult i Tromsø. De fant gjennom termofotografering raskt ut at ventilasjonsanlegget nærmest blåste friskluft inn i anlegget – også midtvinters! Videre fant de at den installerte gulvvarmen hadde alt for liten effekt, fordi rørene var betydelig underdimensjonerte for god nok gjennomstrømning. Endelig foreslo de at Studentskipnaden i Tromsø burde installere to Panasonic Aquera Pro luft / vann varmepumper i hallen, etter at andre tiltak var gjennomført,
Ut av kulden
Sammen med selskapet EcoConsult, en av Norges ledende leverandører av Panasonic varmepumper, startet Energiconsult utbedringsarbeidet. En gjenvinner i ventilasjonsanlegget vil bedre selve ventilasjonen i hallen, og man har økt dimensjonen betydelig på alle rør de kom til. Endelig monterte de to Panasonic Aquera Pro luft / vann varmepumper i hallen, med et styringssystem (Panasonic Intelligent Controller) som kan betjenes on-site – eller også fra en PC. Det tekniske rommet ble bygget om for å tilpasses den nye løsningen.
En ny termofotografering vil vise at den iskalde vinden langs veggene nå var borte. Elektrisk fyring er erstattet med to luft / vann varmepumper, som gir en langt bedre effekt. Krafthallen er nå varm igjen, og ikke nok med det: Nå kan man også styre temperaturen i hallen etter de ulike aktivitetene som finner sted til forskjellige tider på dagen.
Effekten av tiltakene
Før tiltakene hadde man i Krafthallen i Tromsø utgående vann på 50 grader, mens returvannet holdt 30 grader. Dette ga et såkalt «delta» (forskjellen mellom vann ut og vann inn) på 20 grader.
Etter tiltakene holder utgående vann nå 37 grader, mens det holder 32 grader tilbake. Delta er nå helt nede på 5 grader, hvilket betyr en langt mer effektiv fyring. Til sammen yter de to varmepumpene 100 kW*, og erstatter bruken av en 135 kW elkolbe – som nå står igjen som en backup for de aller kaldeste dagene.
Netto energibehov før installasjonen var 400.000 kWh/år, mens varmtvannsforbruket var 70.000 kWh/år. Etter installasjonen skal varmepumpene produsere 360.000 kWh/år av disse, og konsumere 140.000 kWh/år gjennom kompressorhorn. Årsvarmefaktoren bør ligge rundt 2,4–2,6 og energibesparelsen skal komme opp i 45–60 prosent. Totalt skal man spare 200.000 kWh/år med varmepumpene.
Studentene har fått en varm hall å trene i. Studentsamskipnaden i Tromsø har fått et moderne driftsanlegg, som i tillegg til å være miljøvennlig også gir et betydelig kutt i strømutgiftene.
*Effekt oppgitt ved +7 grader ute og 30-35 grader vann.
Tekniske data
Anlegg: Panasonic Aquera Pro (Luft/vann)
Innedel: Panasonic S-500WX2E5, 2 stk.
Utedel: Panasonic U-20ME1E81, 2 stk.
Styring: Panasonic Intelligent Controller: CZ-256ESMC2, 1 stk.