Det hevder Gassco-sjef Brian Bjordal, som bestrider at Norge har gassressurser til 100 års produksjon, slik norske myndigheter mener. Bjordal viser til at gassproduksjonen i Norge har økt betraktelig de siste årene, noe som betyr en langt kortere tidshorisont for gassutvinningen.
I 2002 produserte norske gassfelt 45 milliarder standard kubikkmeter. Fra 2010 og utover vil norsk sokkel levere 110-120 milliarder kubikkmeter gass.
– Dette forteller at norsk gass vokser sterkt og øker sine markedsandeler. Men norsk sokkel har også sin begrensning når det gjelder gass. Hvis vi tar utgangspunkt i Oljedirektoratets ressursanslag og kalkulerer med årlige gassleveranser på 120 milliarder kubikkmeter fra norsk sokkel, så snakker vi om en tidshorisont på under 50 år – og ikke om hundre år. Det er altså ikke noe evighetsperspektiv over gassvirksomheten vår, sier Bjordal.
– Vi har gass i store volumer i flere tiår framover, men de som hevder at vi kan produsere gass i hundre år til, tar feil. Det kan vi si ut fra det vi vet om ressursene og det tempo de blir produsert i, sier han.
Eksportere eller videreforedle
Eksport eller videreforedling i Norge har alltid vært et sentralt dilemma – og stridstema – i norsk energidebatt. I mai fikk Stortingets energi- og miljøkomité en felles henvendelse fra sju kystfylker, som krever at all rikgass må ilandføres og prosesseres i Norge, og ikke sendes direkte til utlandet.
I et brevet pekes det på at gassen representerer verdier for flere tusen milliarder kroner. Eksport av uprosessert gass undergraver nasjonal kontroll, reduserer verdiskapingen og svekker grunnlaget for langsiktige arbeidsplasser i Norge, heter det. Dersom Statfjordfeltet skal utvides, må det skje ved ilandføring til Norge. Tampen link, som legger opp til eksport av uprosessert gass direkte til Storbritannia, bryter med dette synet.