– Går alt etter planen, håper vi å bygge solcelleanlegget til sommeren. Dette er et kjempespennende prosjekt. Vann og sol kan utfylle hverandre på en svært god måte, sier Victor Baann – innleid prosjektleder for Tinfos AS på Notodden. Tinfos har småkraftverk i Norge og utenlands som sitt viktigste forretningsområde.
Lanserte ideen
Det var skiensmannen Geir Elsebutangen som lanserte ideen i fjor vinter. Han er direktør i INTPOW (norsk medlemsorganisasjon for fornybar energi) og sterkt engasjert i prosjektet.
– Hybrid er jo kjent fra andre områder som eksempelvis bilindustrien. Da jeg luftet ideen med bedriftene, var responsen positiv. De så potensialet og ideen ble tatt videre. Vi har stor tro på konseptet og jobber nå med fullfinansieringen av piloten. Det tror vi skal gå veldig bra. Interessen er stor og Tinfos positive, sier Elsebutangen til avisa Varden.
Mange aktører
En rekke aktører er nå koblet på det svært spennende prosjektet – deriblant Innotech Solar, Multiconsult og verdensguruen på solenergi, Timothy C. Lommasson. Flere bedrifter i Telemark er aktuelle leverandører til pilotanlegget i Heddal.
Rekåa ble bygget for få år siden og er et småkraftverk eid av Tinfos AS og grunneierne i området. Kapasiteten er på 500 kilowatt og gjennomsnittlig produksjon 1,5 GWh per år.
– Det er perfekt som et referanseanlegg. Vi regner med at Rekåa kraftverket vil øke sin produksjon med 50 prosent når solparken kobles på. Et areal på 6–7 mål i nærheten av elva vil bli dekke av paneler om alt går etter planen, forteller Victor Baann.
Utfordringer og fordeler
Det meste av teknologien som skal benyttes, er kjent. Det spennende og nye er spesielt sammenkoblingen av de to energikilden. Her må det pløyes ny teknologisk mark. Prosjektet blir også interessant i forskingssammenheng.
– Hva er de største fordelene med en hybridløsning?
– Det vil være ulikt avhengig av hvor i verden anlegget blir bygget. Her i Norge kan sol gi produksjon på tider av døgnet og året der vanntilgangen er lav. Det gir en jevnere produksjon. I Asia og Afrika eksempelvis vil man kunne benytte sol som kilde på dagtid og vann fra elevene om nettene. Vannkildene er jo svært viktig til husholdninger, dyrehold og vanning der det er knapphet, sier Geir Elsebutangen.
Han legger til at både fordampning av vann og oppheting av solpaneler er et problem i varme strøk. Ved å legge solpaneler over vannmagasiner, kan en oppnå både mindre vannfordamping og nedkjøling av solcellepanelene.
Store forventninger
– Økonomien er en nøkkel i prosjektet. Prisen på solpaneler har falt med formidable 70 prosent de siste tre årene. Det har aktualisert sol også i Norge. Tinfos har satt som forutsetning for å bygge piloten at det er mulig å få økonomi i satsingen. På nyåret vil vi søke Innovasjon Norge og ENOVA om tilskudd. Signalene er i utgangspunktet positive. Det er de også fra kommunen og grunneierne. Vi håper på velvilje videre i prosjektet, sier Victor Baann.
– Hva vil piloten koste?
– I rene anleggskostnader rundt 6–7 millioner kroner.
I Tyskland kommer nå 10–12 prosent av kraftproduksjonen fra solenergi – og prosenten øker år for år. At Tyskland og Italia alene står for 50 prosent av verdens solkraftproduksjon, sier mye om potensialet.
– Sky is the limit, mener Elsebutangen om hybridsatsing ut fra Telemark.