– I første omgang kan en oversikt over energiutgiftene fortelle deg mye. Det vil gi en god indikasjon på hvor de største energityvene er og hvor det sløses mest. Deretter kan man vurdere hva man vil oppgradere og regne på avkastningen, forteller Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO og medvirkende i bransjeprosjektet El-løftet, som ønsker å øke fokuset på energieffektivisering av næringsbygg.
Tilsvarer 16 millioner i økt omsetning
Solar er en av Norges største grossister av el-materiell, med hovedkontor i Gardermoen Næringspark på Jessheim. Med blant annet tiltak for ventilasjon og varmeanlegg, og hurtigporter på lageret for å redusere kald luft på vinterstid, har de redusert energiforbruket drastisk. Resultatet er at de nå vil spare 400 000 kroner i året.
– For å illustrere hvor mye 400 000 kroner egentlig er på bunnlinjen, så måtte vi ha omsatt for 16 millioner kroner mer for å sitte igjen med samme gevinst, forteller Jan-Eirik Sørensen, salgssjef i Solar.
Bedre avkastningen enn aksjefond
Mange byggeiere tror det er dyrt å effektivisere energibruken av bygget, ettersom det krever investeringer og oppfølging. Men slike investeringer gir faktisk ofte bedre avkastning enn aksjefond. De fleste tiltak for å energieffektivisere tilbakebetales innen tre år.
– Energieffektivisering og lønnsomhet går uten tvil hånd i hånd. Avkastningen er fantastisk. Energieffektivisering er jo kjempebusiness, forteller Jørgen Festervoll, ekspert på energieffektivisering i Adapt Consulting.
Handler om bevisstgjøring
Ettersom 20 prosent av driftskostnadene i et næringsbygg går til energi, og 20 prosent av energiforbruket går til belysning, er det ikke tvil om at små justeringer kan utgjøre mye.
– Det handler i første omgang å bli bevisst. Få kunnskap om hvor mye energi som går til hva i lokalene, still krav til huseieren og engasjer de ansatte, sier Festervoll
Det ligger et kjempepotensiale i alle norske næringsbygg til å effektivisere energiforbruket og dermed spare enorme summer.
Trivsel og komfort
– Det spiller ingen rolle om det er gamle eller nye bygg. Sparepotensialet ligger typisk mellom 20-40 prosent. Lurer du på hvor mye du kan spare i ditt næringsbygg, kan du gå til el-loftet.no og ta kontakt med en ekspert, råder Festervoll.
Å investere i effektiv teknologi og styringssystemer vil ikke bare gi avkastning i form av kroner og øre, men også trivsel, komfort og helsemessige gevinster for de ansatte.
– Flere tiltak kan man samarbeide med byggeier om. Noe bør man kreve fra byggeier, mens noen ting kan bedriften lett endre på selv. Som en tommelfingerregel kan du spare ti prosent av energibruken bare ved å følge med på hva energien brukes til, og når den brukes, sier Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO.