Det er imidlertid mulighet til å søke forprosjekteringsstøtte, melder Enova i sitt nyhetsbrev. – Etter hvert som markedet har blitt mer kjent med Enova, har prosjektene blitt større og større, og vi erfarer at markedsføringsstøtten ikke er påkrevet for at søknadsprosesser starter opp. Enova oppfordrer byggeiere, rådgivere og utbyggere til å tenke stort og langsiktig og at det settes høye energimål.
De beste energiprosjektene er godt forankret i egne organisasjoner og svært få byggeiere sier at markedsføringsstøtten har vært avgjørende for at prosjektet har startet opp. Støtte til utarbeidelses av prosjektsøknader kan derfor ikke påregnes fra og med søknadsrunden 15. juli 2006.
Det finnes to andre og viktige virkemidler, forprosjektstøtte til kommuner og faglig bistand fra Enova.
Forprosjektstøtte kommuner
Kommunene har blant annet roller som planmyndighet og eiere av store bygningsmasser. Gjennom programmet ”Kommunal energi og miljøplanlegging” gis det støtte til utarbeidelse av kommunale energi- og miljøplaner og til utredning av mulige prosjekter for anlegg for nærvarme, fjernvarme og varmeproduksjon. Programmet mottar mange søknader og er nå utvidet til å omfatte støtte til forprosjekt for energieffektivisering og konvertering i kommunale bygg og anlegg.
Forprosjektet skal omfatte majoriteten av eksisterende kommunale bygninger og anlegg og alle planlagte/ kjente kommunale byggeprosjekt de neste 3-5 år. Forprosjektet skal vise en oversikt over total energibruk og m2 ennenfor eksisterende kommunale bygninger og skal innbefatte en summarisk oversikt over tiltak som er gjennomført. Prosjektet skal også utarbeide en totaloversikt over energibruk i eksisterende anlegg, dvs idrettsanlegg, lysløyper, VAR-sektor og kommunens veglys. På bakgrunn av forprosjektet skal det også utarbeides en liste/oversikt over tiltaksområder som anbefales gjennomført. Enova forventer videre at forprosjektet inneholder en strategi for overgang til fornybar energi og energieffektivisering av bygg og anlegg. Før støtten kan utbetales skal prosjektet behandles og godkjennes politisk og vi forventer derfor at prosjektene ender som nye søknader til Enovas støtteprogram for investeringer innenfor bygg, bolig og anlegg (BBA). Støttebeløpet vil ligge på 50.000 – 100.000 kr avhengig av størrelsen på prosjektet. Enova andel vil utgjøre maksimalt 50 % av prosjektkostnadene. For nærmere informasjon om programmet: se: http://www.enova.no/?pageid=3003
Rådgiverbistand fra Enova
Enova gir individuell rådgiving gjennom Svartjenesten (telefon 08049) og programkoordinatorene. I enkelte tilfeller kan man også påregne direkte bistand fra Enovas programansvarlige/rådgivere i form av møter. For alle som søker Enova for første gang kan det hentes god hjelp til utforming av prosjektsøknaden gjennom søknadsveiledningen og eksempelprosjekter. All nødvendig informasjon finnes på www.enova.no/bygg