Varme og energi

Tar nye energieffektive grep i Oslo

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
16.10.12: Konsulentselskapene Xrgia og Energidata har på oppdrag fra Oslo kommune utarbeidet forslag til strategi for mer energieffektive og klimanøytrale bygg i Oslo i perioden frem til 2020.
Energibruken i Oslo kommune har vært relativt stabil siden 2001, og totalt ble det brukt i underkant 12 TWh energi til stasjonære formål i Oslo i 2009. Frem mot 2030 forventes det at veksten i energibruk kun vil være 6 prosent til tross for en stor vekst i areal både til bolig og næring. Den lave forventede veksten skyldes særlig at varmepumper øker i volum over perioden, samt lavere energibruk i nybygg.

Tre hovedområder
Strategirapporten er inndelt i tre hovedområder: Omlegging fra fossil oppvarming med full utfasing av oljefyring innen 2020, enøk og enkelttiltak i eksisterende bygg med et mål om å oppnå 1,5 TWh energieffektivisering innen 2020 og problemfri innfasing av passivhus i Oslo. Det er anslått at tiltakene i forslag til strategi øker det årlige støttebehovet i Oslo til om lag 275 millioner kroner. Klima- og energifondet i Oslo kan tildele inntil 65 millioner kroner årlig. Andre aktuelle finansieringskilder er tilskudd fra Enova og en lokal avgift på fyringsolje i Oslo.

Varmepumpe erstatter oljefyr
Det er anslått at det er over 18 000 oljetanker i Oslo hvor halvparten er i småhus. De fleste registrerte tankene er mellom 30 og 60 år, og må i utgangspunktet skiftes ut. I strategiplanen foreslås det å styrke vann- og avløpsetaten med 3-4 årsverk for å føre tilsyn med nedgravde tanker. Alle tanker over 30 år skal ha tilsyn minimum hvert 5. år. Det er boligeiers ansvar at det gjennomføres tilsyn og boligeier må også dekke eventuelle kostnader ved lekkasje fra oljetank. I strategirapporten anbefales det at oljefyring erstattes med varmepumper eller fjernvarme fordi disse alternativene også gir redusert lokal luftforurensing.

Last ned NOVAPs høringsinnspill her.