Varme og energi

Tidenes beste varmegjenvinning

Bildet: Terje Sund-Olsen
Bildet: Terje Sund-Olsen
23.01.13: I desember 2011 ble den nye røykrørskjelen til Mo Fjernvarme AS satt i drift. Det har gitt en fantastisk effekt i form av enda mer gjenvunnet energi for kundene.
– Vi fikk vårt beste resultat noen sinne i 2012, med hele 99,1 prosent gjenvunnet energi. Når vi samtidig produserte mer energi enn noen gang før ble dette et svært positivt miljøår både for Rana, kundene våre og for oss som selskap. I 2012 forsynte vi kunder i Rana med 82,6 millioner kilowattimer, som er en økning på 24,2 millioner kilowattimer i forhold til 2011.
Det forteller Terje Sund-Olsen, daglig leder i Mo Fjernvarme AS til VVS aktuelt. 

Innfrir målsettingene
Overskuddsenergien kommer fra prosessbedrifter i Mo Industripark. Fesil Rana Metall AS står for 95 prosent av denne energien, mens Glencore Manganese Norway AS står for 4 prosent. De resterende 0,9 prosent er spissfyring på ekstra kalde dager med lett fyringsolje.
– Miljømessig innfrir tilknytningen av den nye røykrørskjelen de målsettingene vi hadde da vi bestemte oss for å gjøre investeringen, sier han.
Til sammen investerte selskapet om lag 28 millioner kroner i den nye røykrørskjelen.
Helt siden 1996 har Mo Fjernvarme gjenvunnet avgassene fra Fesil. Det har kun vært èn lengre stopp i løpet av denne perioden, mens produksjonen sto ved Fesil. 

Kalkulert risiko
– En svakhet for Mo Fjernvarme i dagens situasjon er at vi er avhengig av én stor leverandør for å opprettholde de gode resultatene for gjenvinning av energi. Vi er svært avhengig av at det er normal drift ved ovnene til Fesil. Dette er alltid en risiko, men den har vi valgt å ta, sier han.
Her viser Sund-Olsen til at de tidligere også kunne gjenvinne overskuddsenergi ved grovemneovnen ved Ruukki Profiler AS.
Terje Sund-Olsen forteller at det har gått meget bra med samarbeidet de har i dag til Fesil, og at det ikke foreligger noen planer som skulle tilsi at dette ikke skal fortsette i fremtiden. 

Økningen fortsetter
Til sommeren skal Mo Fjernvarme oppgradere styresystemet i varmesentralen og modernisere brennerne for olje- og gasskjelene.
– I 2013 ser vi at det planlegges flere nybygg innenfor vårt kundeområde som vil bli tilknyttet fjernvarmenettet. Med fortetting og vekst innenfor nåværende fjernvarmenett vil vi fortsette med økning av fjernvarmeproduksjonen. Vi har beregnet et betydelig potensial innenfor nåværende område. Det inkluderer imidlertid eldre blokkbebyggelse, der det i dag ikke er sentralvarmeanlegg, sier Sund-Olsen