Varme og energi

Trekull, bioolje og fjernvarme

Målet med  «Norwegian Wood»  er ikke å gå the Beatles i næringen, men å sette sammen et samarbeid for industriell foredling av hele trestokken på området til den nedlagte papirfabrikken på Follum utenfor Hønefoss.

Prosjektet ble sparket i gang tirsdag med en mulighetsstudie for et industrielt pilotanlegg for pyrolyseproduksjon av trekull og bioolje. I tillegg vil det bli produsert energi til varme og kraftproduksjon. Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge.

Verdiskapning

– Elkem trenger store mengder trekull for mer miljøvennlig fremstilling av silisium. Per i dag finnes det ikke produksjon av trekull fra norsk skog og vi er avhengig av import. I tillegg ligger innovasjonen i å optimalisere uttak av trekull og biprodukter som bioolje og varme for å få størst mulig verdiskaping fra trestokken, sier teknologidirektør i Elkem, Håvard Moe, i en pressemelding.

Et viktig utgangspunkt for prosjektet er å utnytte den eksisterende infrastrukturen på Follum, både med tanke på tilgang på trevirke og fjernvarmeanlegg,

– I Vardar ønsker vi aktivitet på Follum som sørger for effektiv utnyttelse av varme- og dampanleggene våre, som igjen vil gi forutsigbar drift og god kvalitet til alle fjernvarmekundene våre på Hønefoss. Dette prosjektet vil bidra til nettopp det-, sier daglig leder i Vardar Varme Kjetil Bockmann.

Daglig leder i Viken Skog-selskapet Treklyngen, Rolf Jarle Aaberg, er glad for at tunge aktører ser industripotensialet i å utnytte Follum-anlegget.
– Bærekraftig norsk skog vil være en viktig klimaløsning for industrien, luftfarten og for grønn energi. Vi har gått sammen med store, seriøse aktører som anser dette som viktig og vi har stor tro på å lykkes, sier Aaberg.

Samarbeidspartene setter nå i gang en mulighetsstudie med mål om å bygge et produksjonsanlegg på Follum i løpet av to til fire år.

Klimavennlige løsninger
– Vi i Elkem ønsker klimavennlige løsninger basert på trekull fra skog som er forvaltet på en bærekraftig måte. Hvis vi lykkes med våre prosjekter innen biokarbon kan det skapes en ny industriklynge i Norge, sier Håvard Moe.

Den samme muligheten ser Avinor som ønsker å fremme bruken av biodrivstoff i luftfarten.

– Vi er helt avhengige av luftfart i Norge, men i likhet med alle andre sektorer må utslippene reduseres. Avinor har derfor i flere år jobbet for å gjøre biodrivstoff tilgjengelig for flyselskapene. Etablering av en pilot på Follum fremstår industrielt og finansielt meget attraktivt og vil redusere utslippene og skape verdier i flere sektorer. Vi ser frem til et spennende samarbeid, sier Jon Sjølander, Strategidirektør i Avinor.