Varme og energi

Tung bioinvestering på Notodden

Beregninger viser at flisbehovet vil være tilsvarende 12-15 000 kubikkmeter tømmer.(Illustrasjonsfoto: Bjørn Laberg)
Beregninger viser at flisbehovet vil være tilsvarende 12-15 000 kubikkmeter tømmer.(Illustrasjonsfoto: Bjørn Laberg)
29.05.13: Thermokraft AS skal doble kapasiteten og investere 18 millioner kroner i nok en biokjel på Notodden.
– Vi hadde en veldig god vinter og har dermed også gode resultater for det siste halvåret. Vi ser at det er behov for en kapasitetsøkning og derfor har styret bestemt at vi skal investere i en biokjel til, sier daglig leder, og eneste ansatte, Andreas Faye til Telen.

– Det betyr en forholdsvis tung investering. Mellom 16 og 18 millioner kroner har vi beregnet investeringen til. Vi er allerede i gang med forberedelsene og regner med at den nye kjelen kan tas i bruk i desember i år, sier Andreas Faye.
Både rørnettet i byen og de tekniske styringssystemene i Hydroparken er i stor grad på plass.
– Det letter investeringen en god del, sier Andreas Faye, som forteller at Thermokraft, med denne investeringen, vil ha brukt over 50 millioner kroner på fjernvarmeanlegget.
– Vi var først ute i Telemark, og vi skal fortsette å ligge i front.

Bruker flis fra nærliggende skoger
Beregninger viser at flisbehovet vil være tilsvarende 12-15 000 kubikkmeter tømmer.
– Med andre ord vil vi ta omtrent 20 prosent av det som ble hogget i Notoddens skoger siste sesong. Det er ikke ubetydelig, og jeg vet at skogeierorganisasjonene her er veldig fornøyde med dette. AT Skog er med på eiersiden, og organisasjonen fikk klar beskjed fra sine medlemmer her om å være med videre. Slik situasjonen er for skogbruket nå, med en rimelig grad av usikkerhet, vil dette være kjærkomment, sier Faye.

Kapitalutvidelse
Aksjonærene i Thermokraft gikk inn med nye 5 millioner kroner i kapital. Dessuten har Enova gått inn med et tilskudd på rundt 5 millioner kroner.
– Resten må vi låne, men det var faktisk ganske uproblematisk. Vi driver rasjonelt og fikk bygget oss veldig godt opp under den tiden vi hentet varmtvannet fra Becromal. Hadde vi ikke hatt den muligheten, hadde ikke dette vært mulig, sier Andreas Faye.

Ikke lenger olje
Tidligere har Thermokraft måttet ta i bruk en oljekjel for å holde produksjonen opp i spesielt kalde perioder.
– Den tiden er over. Nå produserer vi 14 GWh ved anlegget og i løpet av tre år vil vi klare rundt 18-19 GWh. Dermed har vi ikke behov for oljefyring, sier Andreas Faye.
Bildetekst: En kjel til: Innen 1. desember skal en ny kjel være på plass hos Thermokraft. Dermed sjaltes også oljefyren ut. 12–15000 kubikkmeter tømmer vil gå med i de to kjelene, sier Andreas Faye.