Nyheter

– Vær obs på helseskader etter vannskader

Bildet: Seniorforsker Sverre Holøs tok for seg inneklima-utfordringene i forbindelse med vannskader og fuktskader.  Noen entydig konklusjon på utfordringene kunne han ikke komme med. Til det spriker forskningen for mye
Bildet: Seniorforsker Sverre Holøs tok for seg inneklima-utfordringene i forbindelse med vannskader og fuktskader. Noen entydig konklusjon på utfordringene kunne han ikke komme med. Til det spriker forskningen for mye

Av Odd Borgestrand

– Fukt og vannskader forårsaker en rekke problemer. Inkludert i dette er også helseskader, slo Holøs fast under Nordisk Vannskadeseminar i Asker.
– I motsetning til plutselige vannskader, er fuktskader ikke dekket av forsikringen. Årsaken til fuktskader kan være uklare eller sammensatte, mente Holøs i sin gjennomgang av forskjellen mellom vannskader og fuktskader.
Astma- og allergiforbundet har egen «bruksanvisning» for å unngå helseskader i forbindelse med vannskader i boliger. Huseierne slår fast at fukt og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet.

Godt inneklima etter vannskade

Holøs ledet prosjektet «Godt inneklima etter vannskade» i regi av Stiftelsen Dam i samarbeid med Astma- og allergiforbundet og Standard Norge. Målet for prosjektet var at færre vannskader skulle gi følgeskade på inneklima og dårligere helse som følge av mangelfull utbedring. Delmål i prosjektet var å bidra til at standard for utbedring av vannskader gjøres ferdig, fastsettes som Norsk Standard, og at denne tar hensyn til beste tilgjengelig kunnskap om helseeffekter, – også for utsatte personer. Det var et mål også å øke bevisstheten hos forsikringstilbydere, forsikringstakere og utførende om at riktig utbedring er en investering i trygghet mot helseplager.

Mye usikkerhet

Forskningen har vist seg å være selvmotsigende. Et eksempel er at finske barn tåler langt mer enn nederlandske barn når det gjelder fuktskader. 
– Det aller viktigste er at vi tenker forebygging. Fuktskader gir helseutfordringer. Det er overbevisende dokumentasjon på at fuktskader som ikke utbedres så raskt som mulig, fører til en rekke farer spesielt knyttet til luftveiene, sa Holøs videre.

Boliger med fuktskader

Data fra 10 100 boligrapporter gjennomført av If Boligsjekk og samarbeidspartneren Anticimex har blitt analysert av forsker Anja Hortemo Høie ved Folkehelseinstituttet. Forskeren fant at 3125 boliger hadde anmerkninger om fukt. Av disse boligene hadde 27 prosent fuktskader som ble anbefalt utbedret, mens 4 prosent hadde så alvorlige fuktskader at akutte tiltak var nødvendig. Halvparten av disse fuktskadene gjaldt bad. Fukt og muggsopp kan utløse og forverre helseproblemer som astma, bronkitt og kronisk betennelse i neseslimhinnen, og en rekke studier viser at luftveisrelaterte sykdommer er mer utbredt hos dem som bor i boliger med dårlig inneklima, spesielt der det er påvist muggsopp og fukt.

LES OGSÅ: Rørlekkasjer fortsatt skyld i flest vannskader i bygg

Diffuse symtomer

– De som bor i boliger med fuktproblemer har oftere enn andre pustebesvær, hoste, piping i brystet, astma, bronkitt og luftveisinfeksjoner. De har også mer eksem og allergisk betennelse i slimhinnen i nesen. Mange melder også om diffuse symptomer, som hodepine, konsentrasjonsproblemer og trøtthet, har seniorforsker Johan Øvrevik i Folkehelseinstituttet rapportert. 

Størst helserisiko

Omfattende fuktskader i rom hvor man oppholder seg over lengre tid, gir størst helserisiko. Det er fukt i soverom og på bad hvor vi oppholder oss mye som Folkehelseinstituttet er mest bekymret for. På tross av det kan ikke forskerne si sikkert hvor mye fukt eller muggsopp som er helseskadelig i innemiljøer.
– Her gjelder føre-var-prinsippet, sa Holøs, som understeker viktigheten av å avgrense saneringsområdet og at vedvarende fukt og vekst av muggsopp på flater må fjernes.