Kurset arrangeres av NTNU, Sintef, Husbanken og Enova sammen. Kurset tar for seg:
– Hvordan prosjektere og bygge lavenergiboliger, passivhus og nullenergihus
– Nybygg og oppgradering av eksisterende boliger
– Tekniske prinsipper og praktiske løsninger
– Bergning og dokumentasjon av energibruk og inneklima
Målgruppen er arkitekter, rådgivende ingeniører, ansatte i entreprenør- og byggefirmaer, kommunale saksbehandlere og andre som arbeider med planlegging, prosjektering og bygging av boliger.
Om undervisningen skriver arrangørene:
I den første samlingen gis det en innføring i teori og prinsipper for utforming av lavenergiboliger, passivhus og nullenergi, både nybygg og oppgradering av eksisterende boliger. Det vil bli gitt eksempler på løsninger og presentasjon av realiserte prosjekter fra Norge og andre land. Det vil også bli gitt innføring i bruk av relevante beregningsmetoder- og programmer. En av kursdagene vil det bli arrangert en ekskursjon til et passivhus-prosjekt i Trondheimsområdet.
Foreleserne på kurset har spesialkompetanse innenfor ulike fagfelt som er sentrale mht prosjektering og bygging av lavenergiboliger og passivhus. Eksemplene og prinsippene som presenteres er basert på både nasjonale og internasjonale prosjekter, med hovedvekt på norske/nordiske forhold. Forelesningene til prof. Walter Unterrainer vil foregå på engelsk.
I perioden mellom de to samlingene vil det bli hjemmearbeid i form av en prosjektoppgave. Kursdeltakerne vil bli delt inn i grupper som sammen skal prosjektere og dokumentere et passivhus- eller nullenergihus. Prosjektoppgaven teller 40% av sluttkarakteren.
På den andre samlingen skal gruppearbeidet presenteres, og man vil få tilbakemelding fra veilederne. Den siste dagen blir det arrangert skriftlig eksamen. Sammen med prosjektoppgaven danner dette grunnlag for sluttkarakteren (bestått/ikke bestått).
Etter kurset skal deltakerne ha tilegnet seg kunnskap for å kunne prosjektere lavenergiboliger og passivhus.
Kurset avsluttes med fire timers skriftlig eksamen.