Aktuelt

– Vi må digitalisere bransjen sammen!

- Vi som store aktører har et særlig ansvar for en del av den store systemutviklingen. Men det handler også å om å være nysgjerrig på hva du kan gjøre som liten
- Vi som store aktører har et særlig ansvar for en del av den store systemutviklingen. Men det handler også å om å være nysgjerrig på hva du kan gjøre som liten

av Therese Alne Bolin

I Obos har de nå avsatt et eget forretningsområde som skal jobbe med digitalisering. Mange millioner brukes nå på å utvikle de riktige digitale verktøyene, så kundeopplevelsene blir mye bedre.

 – Obos har satt seg en ganske hårete ambisjon om at vi skal være best på innovasjon i Norden, sier konsernsjefen. Nordmenn bytter bolig oftere og oftere, derfor må vi gjøre det enklere for kundene å bytte bolig ved å digitalisere prosessen mer, forteller konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.

Å sette kunden i sentrum

På Boligprodusentenes Boligkonferanse 2018 i forrige uke inviterte han både små og store bedrifter med på en digitaliseringsreise, og dermed for alvor sette kunden i sentrum.

Det handler om å starte å tenke på innovasjon og digitalisering i bedriften, mener han.

 – Hvordan må de tenke og hvorfor skal de tenke på det?

 – Jeg tror at bedrifter som skal lykkes med digitalisering, er nødt til å ta utgangspunkt i hvem kunden er. Og hvem kunden er, det vil jo variere, enten du leverer NorDan-vinduer eller du bygger boliger sånn som oss i Obos, eller en liten aktør på Vestlandet, en liten arkitekt, så må du ta utgangspunkt i hvilket kundebehov har jeg og hvordan kan de løses digitalt. Og når man begynner den reisen, så vil man faktisk også utløse veldig mye internt effektiviseringspotensiale bare ved å tenke enklere kundegrensesnitt.

 – Dere har gått i kompaniskap med flere?

 – Vi har dedikert egne ressurser. Vi gjorde den beslutningen at vi skal ha en egen divisjon, et eget forretningsområde som jobber med digitale tjenester. Som både utvikler nye produkter, men det handler også om internt fokus, og ikke minst så handler det om å søke samarbeid med andre. Du kan gjerne begynne på en reise alene og definere opp et behov, men på et eller annet tidspunkt så vil de fleste bedrifter erkjenne at denne oppgaven makter vi ikke alene, og da må man innse at digitalisering kommer til å være et konkurransefortrinn for en bedrift. Det er all den jobben du får tilbake i forhold til kunden, det er det som er konkurransefortrinnet ditt.

Med rundt 370 000 medlemmer, over 2200 ansatte og et årsresultat på 2,2 milliarder kroner er det nok lettere å være den som tør å satse på noe nytt, enn for små bedrifter.

 – Nå er det ikke alle som er så store som dere og som har ressurser til å begynne på den reisen. Men du inviterte dem med?

 –  Ja, for jeg mener at vi som store aktører har et særlig ansvar for en del av den store systemutviklingen. Men det handler også å om å være nysgjerrig på hva du kan gjøre som liten. Men må bare ikke parkere. Bygger du fem eneboliger på Stjørdalen, så bør du være like opptatt av digitalisering for dine kunder som om du bygger tusen boliger, sånn som Obos. Men det handler bare om å begynne med det du har. Kanskje er du medlem av en huskjede, søk råd hos huskjeden din. Kanskje må du spørre arkitekten din eller den lokale leverandøren din: hva har dere å tilby? Se på hvem du kan samarbeide med for å løse oppgavene.

 – Og dere har vel da regnet på hvor mye dere kan tjene på å bli bedre på digitalisering?

 – Vi har ikke gjort den helt store kalkylen. For det er også én av de tingene som vi utfordres på, at kalkylemodeller og digitale forretningsmodeller er helt annerledes.  Men som jeg sier internt hos oss; vi har ikke noe valg, det er en investering vi er nødt til å ta. Jeg er helt sikker på at det betaler seg til slutt.

Samhandlingsarenaen Contstruction City

Construction City er et av de store satsingene til Obos, og er en konkret satsing i tråd med tanken om å samarbeide mer innad i byggebransjen. Prosjektet er en ny kunnskapspark på Ulven på minimum 85000 kvadratmeter og med plass til 5000 arbeidsplasser. Hit skal de få med seg de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs-, gjenvinning- og eiendomssektoren i landet.

Les mer om Construction City her

Det er Obos og AF Gruppen som er motorene i Construction City.

 – Vi skal skape økt innovasjonskraft og ikke minst økt konkurransekraft. Og ikke minst så skal vi løfte anseelsen til fastlandsNorges største næring. Og det er vi nødt til å gjøre nå, ikke bare snakke om det. Det nytter ikke med en holdningskampanje eller nok en konferanse eller Bygg21. Det er når bedrifter begynner å jobbe sammen, sette seg sammen og tenker; hvordan kan to og to bli fem? Det er den type prosesser vi er nødt til å utløse. Og da tror vi faktisk at en arena for fysisk samhandling, der bedriftene sitter og har en egeninteresse av å jobbe med hverandre, er et av de viktigste virkemidlene vi kan bruke. 

 – Dere har allerede fått en del leietakere, men har dere plass til flere?

 – Vi har plass til flere, både store og små, oppstartsbedrifter og veletablerte, så alle kommer til å være velkommen i Construction City. Og det er bare å følge med på planene som vi ruller ut! avslutter Siraj.