For å lykkes, må FN-gruppa som ledes av Stoltenberg komme opp med en plan som både inneholder finansiering av klimatiltak i utviklingland og utslippskutt i de rike landene, mener Naturvernforbundet. Som tror at Stoltenberg har mulighet til å bringe en ny giv inn i de fastlåste forhandlingene, under forutsetning av at de rike landene forpliktes til å kutte sine utslipp.
Pessimisme
– Hvis rapporten fra Stoltenbergs gruppe bare anbefaler finansiering av tiltak i u-land og ikke fokuserer på utslippskutt i rike land, kan rapporten bli et tilbakeslag for forhandlingene, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken i en pressemelding.
Forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale er nå inne i siste runde før årets klimatoppmøte i Cancun i Mexico, og hele uken har forhandlere møttes i Tianjin, Kina. Disse forhandlingene avsluttes i dag uten nevneverdig fremgang, og mange land uttrykker pessimisme med tanke på mulighetene for en avtale i Cancun.
Må ikke snike seg unna
– Et nøkkelspørsmål i forhandlingene er hvordan klimatiltak i fattige land skal finansieres, sier Haltbrekken.
Forhandlingene om dette har nærmest stoppet opp i påvente av rapporten fra den såkalte «Advisory Group on Climate Finance» etablert av FNs generalsekretær og ledet av Jens Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi. Arbeidet med rapporten skal fullføres i Addis Abeba nå.
– Det er vi i de rike landene som har skapt klimaproblemet, og derfor har vi ansvar ikke bare for å kutte utslipp i våre egne land, men også for å betale for utslippskutt i fattige land. Stoltenbergs rapport kan bidra til å løse opp i forhandlingene som nå står i stampe, mener Haltbrekken.
Men både utviklingsland og miljøorganisasjoner frykter at Stoltenberg-gruppa vil fokusere for mye på kvotehandel, slik at de rike landene ikke trenger å kutte i egne utslipp.
– Dersom de rike landene forsøker å snike seg unna egne kutt og i stedet betale seg ut med økt kvotehandel, vil det både øke konfliktnivået i klimaforhandlingene og bidra til at utslippskuttene blir for små. Et stort ansvar hviler på Stoltenberg nå, sier Haltbrekken.