Varme og energi

Vil fange CO2 fra energianlegg

Finn Blydt-Svendsen
Finn Blydt-Svendsen

BIR, BKK og Bergen Carbon Solutions sin felles ambisjon er å få på plass en helhetlig verdikjede fra rensing av CO2 til ferdig produsert karbon-nanofiber.

– BIR ønsker å fange utslipp av CO2 fra energianlegget i Rådalen. Dette kan skje ved utvikling av ny teknologi, sier Ingrid Hitland, daglig leder ved BIR Avfallsenergi.- For å komme i gang med slik fangst har BIR investert i det lokale gründerselskapet Bergen Carbon Solutions, som fanger og utvikler CO2 til et nytt og potensielt verdifullt produkt; karbon-nanofiber. Dette har til nå vært utvunnet fra ren CO2. Neste steg vil være å bygge et testanlegg i Rådalen for å utvinne karbon-nanofiber direkte fra røykgassen. Vi er i gang med et forprosjekt der vi kartlegger mulighetsrommet for CO2-fangst fra avfallsforbrenningsanlegget vårt.   

Skal bli verdensledende

Bergen Carbon Solutions (BCS) produserer karbon-nanofiber (KNF) gjennom bruk av ny banebrytende teknologi. KNF blir fremstilt gjennom en kjemisk prosess som separerer CO2-molekylet til sine to bestanddeler, karbon og oksygen.

– CO2 er vår viktigste innsatsfaktor – og vi bidrar dermed til å løse en global miljøutfordring, sier Jan Børge Sagmo, CEO i Bergen Carbon Solutions. – KNF har unike egenskaper, og benyttes i dag blant annet i batterielektroder og komposittmaterialer. Markedsprisen på KNF er høy og tilgangen på produktet har frem til nå vært begrenset globalt. Materialene brukes på stadig flere områder – og ny teknologi, som vi besitter, gjør det mulig å optimalisere produksjonen, og således sikre en stabil tilførsel av KNF til markedet.

– Målet vårt er at Bergen Carbon Solutions innen 2022 skal være verdensledende på produksjon og leveranse av grønn karbon-nanofiber. 

Bærekraftig og grønn varme til Bergen by

BKK Grønn Invest investerer i oppstarts – og vekstvirksomheter som utvikler disruptive/innovative løsninger innen fornybar energi og gikk allerede i 2017 inn på eiersiden i BCS.

– BKK Varme utnytter varmen som blir til når BIR brenner restavfallet i energianlegget i Rådalen, dette forsyner mange bygg i Bergen med grønn energi når avfall likevel skal brennes sier Monika Inde Zsak, daglig leder i BKK Grønn Invest. – Ved å i tillegg rense røykgassen fra BIR sitt anlegg vil vi få et enda mer bærekraftig utgangspunkt for energien som utnyttes.

Om samarbeidspartnerne:

  • BIR er et av Norges største renovasjonsselskap, og er ansvarlig for avfallshåndteringen til over 360 000 innbyggere i BIRs ni eierkommuner: Askøy, Bergen, Fusa, Kvam, Os, Osterøy, Samnager, Sund og Vaksdal. Selskapet tilbyr også avfallsløsninger for næringslivet. Selskapet tilbyr også avfallsløsninger for næringslivet.
  • Bergen Carbon Solutions produserer karbon-nanofiber (KNF) fra CO2. KNF er et materiale som har et bredt bruksområde, eksempelvis i komposittmaterialer, batteriteknologi og som coating. Markedet for KNF er sterkt voksende. Selskapet har i per i dag vist at laboratorieforsøk lar seg oppskalere 100 ganger og arbeider nå med å videreutvikle og oppskalere prototypen.
  • BKK er et kraftkonsern med røtter og virksomhet på Vestlandet hvor hovedaktiviteten ligger innen produksjon, omsetning, og overføring av elektrisk kraft. BKK skal lede an i utviklingen av klimavennlig energi og fremtidsrettede infrastrukturløsninger.