Miljøstiftelsen ZERO
Norge bruker om lag 174 TWh fossil energi i Norge i året. Det er litt over 50 prosent av energibruken vår. Herfra kommer nesten alle de norske klimagassutslippene.
De grønne sertifikatene, støtteordningen for vind og vannkraft, skal skaffe fornybar energi for å kutte utslipp av klimagasser. Gasskraftverket på Kårstø er nå stengt og står stille på grunn av vind og vannkraftstrøm fra sertifikatene. Sertifikatene skal også skaffe til veie energi som vi trenger til klimakutt i andre sektor, enten det er gasskraftverk i oljeindustrien, til varmepumper i stedet for oljefyr, i industrien eller til elbiler. Vi erstatter den fossile energibruken i Norge med ny fornybar energi.
ZERO mener at vindmøller i horisonten er en like naturlig del av lavutslippssamfunnet som bensinstasjonen i krysset er en naturlig del av fossilsamfunnet. Vi trenger strømmen de produserer til å erstatte fyringsolje, gass, diesel eller bensin. For det andre trenger vi å bevare verdifull natur – det er bedre med energiproduksjon der mennesker kan se den, enn at vi bygger ned verdifulle naturområder. I debatten om hvor kraftverkene skal stå, må vi passe oss for at diskusjonen om synlighet presser kraft og energiutbygginger lengt vekk fra der vi bor og prosjektene synes, og over i områder med høye naturverdier.
Vi har undersøkt hvordan Norge kan bevege seg fra dagens fossile samfunn og over til et samfunn nesten null utslipp i 2050. For å fjerne de 174 TWh med fossil energi tror vi at vi trenger 60 -70 TWh mer fornybar energi i 2050 i Norge. For å nå lavutslippssamfunnet må vi bygge like mye fornybar i årene framover som vi har planlagt fram til 2020. Da har vi lagt til grunn storstilt energieffektivisering for å få det til å gå i hop. For oss er ikke dette et spørsmål om å velge mellom energieffektivisering, fornuftige opprustninger av eksisterende vannkraft, solceller eller vindmøller. Veien til lavutslippssamfunnet går gjennom å erstatte fossil energi med fornybar. Da trenger vi alle løsningene.
Det vil aldri være noe godt alternativ for naturen å si at vi ikke skal få norske klimagassutslipp ned mot 0.