Varme og energi

Vindturbiner gir viktig krafttilskudd

Bildet: Vindturbinene på Hundhammerfjellet i Nord-Trøndelag har produsert for fullt
Bildet: Vindturbinene på Hundhammerfjellet i Nord-Trøndelag har produsert for fullt
04.02.11: Hundhammerfjellet vindmøllepark i Nord-Trøndelag har hatt en av sine beste produksjonsperioder noensinne, samtidig som norske vannmagasiner satte nye bunnrekorder og strømprisene var på sitt høyeste.
De åtte vindturbinene fra GE Wind Energy AS, som er i produksjon på Hundhammerfjellet, har i løpet av den siste måneden levert 7,2 GWh strøm; nok til å dekke forbruket til over 3500 husstander i den samme perioden.

– Disse produksjonstallene er vi svært godt fornøyd med. Våre vindturbiner er spesialdesignet for å tåle nordiske værforhold, og det har de klart med glans. Det har vært temmelig røffe værforhold ved Trøndelagskysten med vind opp mot full storm. I tillegg har temperaturen svingt fra pluss én til minus 13 grader celsius uten at det har skapt noen operative problemer, forteller operasjonsleder i GE Wind Energy, Kristian Holm i en pressemelding.

Kaldt vær medfører ofte at vinden avtar, men i løpet av den siste måneden har vindforholdene vært svært gode. Samtidig har turbinenes tilgjengelighet, et mål på den andel av tiden de har væt klare for stømproduksjon, vært på hele 96,2 prosent. Det er betydelig høyere enn landsgjennomsnittet på 89 prosent (NVE).

Vindturbinene på Hundhammerfjellet i Nærøy er eid av NTE, som ser på vindkraft som et viktig satsingsområde. Vindmølleparken har vært et viktig og miljøvennlig bidrag til lokal strømforsyning i en periode med betydelig kraftunderskudd og kaldt vær.

– Selv om bidraget fra vindkraften kan synes beskjedent i forhold til kraftsituasjonen i Midt-Norge, viser produksjonen denne vinteren at vindkraft er en viktig ressurs, ikke minst i et område som i dag sliter med stort kraftunderskudd og begrenset linjekapasitet inn i regionen. De kommende årene har NTE som mål å bidra ytterligere til vindkraft inn i markedet, sier administrerende direktør i NTE Energi AS, Kenneth Brandsås.

De direktedrevne vindturbinene er utviklet og produsert av norske Scan Wind i Verdal, som ble kjøpt av GE i 2009. GE og NTE samarbeider nå om å bruke Hunhammerfjellet vindpartk som teststed for å videreutvikle en direktedrevne teknologien for bruk offshore. Erfaringene herfra danner grunnlaget for GEs globale satsing på offshore vind med sin nye 4,2 MW vindturbin.

– Siden GE kjøpte opp ScanWind har vi kontinuerlig forbedret teknologien slik at produksjonstid og strømproduksjonen har økt. Erfaringene vi gjør her oppe danner grunnlaget for GEs globale satsing på offshore vind. Teknologien har vist seg robust og pålitelig, noe som er helt avgjørende når man skal installere vindturbiner til havs, sier Kristian Holm i GE Wind Energy.