Varme og energi

Vitensenteret kutter 40 prosent

Bildet: Det Nye Vitensenteret i Østfold bygges som passivbygg.
Bildet: Det Nye Vitensenteret i Østfold bygges som passivbygg.
19.08.10: Det nye Vitensenteret på Grålum i Østfold bygges etter passivhusstandard, og blir blant de mest energieffektive byggene i Norge. Energikostnadene kan bli redusert med 40 prosent i forhold til opprinnelige planer.
Av Birgitte Henriksen

Totalt koster denne satsingen rundt ti millioner kroner som dekkes inn i en kombinasjon av opsjoner i totalentreprisekontrakten med NCC, ekstrainvesteringer og støtten fra Enova på tre millioner kroner. 

Forbilde
-Dette innebærer at bygget kommer til å bruke så lite energi som mulig, og vårt bygg blir derved et forbilde for ny, fremtidsrettet miljøvennlig byggeskikk, sier styreleder Osmund Ueland i Science Center Østfold Eiendom AS, som er eier av bygget, i en pressemelding. 

Energibehovet reduseres gjennom flere ulike passive tiltak som ekstra isolasjon, og i tillegg skal både lokal vindkraft og solenergi brukes for å gjøre bygget så energivennlig som mulig.
– Med en fremtidig reduksjon i driftskostnadene til energi på 40% fra de opprinnelige planene blir også tilleggsinvesteringen lønnsom, fremholder Ueland.  
Reduserte driftskostnader gjør det lønnsomt med ekstra investeringer, og tiltakene forsterker også prosjektets attraktivitet. 

Ny standard
– Passivstandard for norske bygg vil bli sentralt i kravene til energivennlig byggeskikk både i Norge og EU i årene fremover, sier adm.dir i Enova Nils Kristian Nakstad.
– Enovas økonomiske støtteordninger til byggsektoren er allerede justert i tråd med dette, og vi vil belønne aktører som Vitensenteret i Østfold; utbyggere som går foran og bokstavelig talt setter ny standard i den viktige byggnæringen, fortsetter han. 

Topp ekspertise fra UMB på Ås og institutt for energiteknikk på Kjeller har bidratt med gode råd til ledelsen i denne prosessen. For totalentreprenør NCC er dette det første større passivhusprosjektet i Norge. Isolasjonen til prosjektet leveres av Glava, som er en av sponsorene til Science Center Østfold. Isolasjonsmengden øker nå fra ca 2000 til 3000 kubikkmeter. 

Gode råd
-Disse energi- og miljøtiltak løser ingen verdensproblemer, men de kommuniserer noen viktige fremtidsvalg, som det nye Vitensenteret ønsker å være en pådriver for.  Jeg håper offentlige og private byggherrer vil følge opp, slik at denne energi- og miljøstandard blir å se i langt større grad, sier styreleder Osmund Ueland.

Ueland roser professorene Petter H. Heyerdahl fra Universitetet på Ås og Per Finden fra IFE på Kjeller for deres engasjement i ekspertgruppen som ledelsen nedsatte for over et år siden, med målsetting å løfte senterets energi- og miljøprofil.
-Vi fikk gode råd og forpliktet oss til fremtidsløsninger, sier Ueland. 

Dialogen med Enova i Trondheim startet våren 2009, da forprosjektet ble gjennomført. Søknad om støttemidler ble sendt sommeren 2009, og oppdatert før byggestart i 2010. 

For barna
Vitensenteret i Østfold blir et av landets 8 regionale vitensentra, og bygges for å gi barn og unge et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre. Vitensenteret i Østfold har valgt energi, miljø og helse i sin formidling.  

De spesielle grepene som senteret nå gjør for å oppnå passivhusstandard,  og for å formidle fremtidsrettede miljø- og energiløsninger er blant annet:

-Isolasjonstykkelsen i gulv, vegger og tak (Glava) er økt fra 25 til 45 cm, og fokus på eliminering av kuldebroer og frostinntrengning
-Kvaliteten på glass i fasade, vinduer og dører er endret til beste 3 lags isolerglass
-Høyt fokus på tett bygg og detaljer knyttet til tetningstiltak for å minimere luftlekkasjer
-Økt omfang av eksponerte tunge betongkonstruksjoner i vegger og dekker for varme/kjølemagasinering (lagring av termisk energi), som reduserer energiforbruk
-Solavskjerming på alle fasader med automatisk styringssystem
-Behovsstyring av varme, ventilasjon, kjøling og lys ved bruk av soneinndeling og tekniske styringssystemer
-Solfangere på tak som gir varme til tappevann
-Solcellevegg i det ene skolelaboratoriet
-Vindmølle ( 6 KW og 12-14 m høy) som landemerke og energitilskudd
-Renseanlegg for gråvann, slik at vannet gjenbrukes
-Utv. Ladestasjoner for el. biler, som knyttes opp til fornybare energikilder
-For varmebehov/kjølebehov som bygget med egne energianlegg selv ikke dekker, brukes fjernvarme og fjernkjøling i samarbeid med Østfold Energi
-Synliggjøring av energitiltakene i konstruksjoner og tekniske anlegg for bruk i formidlingen til barn/unge og andre målgrupper