Sanitær

Innsig av kloakk i drikkevannet

19.10.07: Onsdag ble befolkningen i hovedstaden informert om at de var rammet av Giardia parasitten via drikkevannet. Denne kan gi meget alvorlige smerter, medføre livslange kroniske lidelser og i verste fall død.

 

Da parasitten slo til i Bergen i 2004 grunnet kommunal unnfallenhet, ble hele 6.000 mennesker syke. Mange sliter fremdeles med ettervirkningene, noen vil aldri bli helt friske og det ble rapportert 1 dødsfall. Befolkningsgrunnlaget i Oslo er langt større, og det kunne virke som om de ansvarshavende har reagert for sent med å iverksette nødvendige tiltak og informere befolkningen om den alvorlige trusselen mot folkehelsen. Dessuten mangler elementært renseutstyr ved vannkilden og selve ledningsnettet burde vært skiftet ut med langt større hastighet for å unngå innsig av kloakk i drikkevannet!

– Det ble klart allerede i forrige uke at vannet var forurenset. Når de ansvarshavende ikke reagerer umiddelbart, er dette et skremmende og dessverre typisk eksempel på mangelfullt prøvetakingsregime og også unnfallenhet, som preger deler av fagmiljøene. De synes å være mer opptatt av å opprettholde en fantasiforestilling om at det norske drikkevannet er verdens beste, mens sannheten kanskje er en helt annen, fremhever Pressetalsmann, Per Henriksen i Stiftelsen Rent Norsk Vann (RNV). Det er klart at vi har gode og tilstrekkelige råvannsressurser tilgjengelige, men det hjelper lite når det ikke blir iverksatt helt nødvendige tiltak.

Når kloakkrør og vannrør legges i samme grøft, og disse bryter sammen, er befolkningen utsatt for en utidig risiko – nemlig å få kontaminert vann i krana og påføre seg mer eller mindre alvorlig sykdom! Dette gjelder i særlig grad også sårbare abonnenter så som sykehus, næringsmiddelindustri, laboratorier og en rekke bedrifter hvor rent vann er en kritisk suksessfaktor i produksjonen. Innen disse segmentene er det ikke bare tale om helsemessig kontaminering, men også bruksmessige ulemper som forringer levertiden på produksjonsutstyr. Videre er næringsmiddelproduksjon helt avhengig av rent, klart og bakteriefritt vann uten lukt eller smaksforringelse. 

– Vi jobber for å få diskusjonen og problemstillingene frem i lyset for å finne fremtidsrettede løsninger. Dessverre opplever vi at enkelte fagmiljøer trekker for gardinene og foretrekker sine egne lukkede fora. Dette er trist, skyter styremedlem i RNV Jan Kalvik inn.

Per Henriksen er grunnlegger av Stiftelsen Rent Norsk Vann bakkes opp av velrenommerte fagpersoner som Reidar Braathen, OSO Hotwater, Ove Hjelleseth, Tour & Andersson AS, Jan Kalvik, LaserMedia AS og Christoffer Braathen, OSO Hotwater. I tillegg samarbeides det med en rekke organisasjoner både på norsk og skandinavisk nivå samt relevante helsemyndigheter. Med bakgrunn den formidable suksessen til den første Vannkonferansen i slutten av august, arrangeres den 2. Vannkonferansen i første halvår 2008. Det legges opp til en tverrfaglig og konstruktiv superkonferanse med 2-300 deltakere fra flere land som vil fokusere på mulige løsninger og veier å gå i et kort tidsperspektiv.

– Vi føler at problemstillingen bagatelliseres, mens folk utsettes for en stor risiko som burde vært fullstendig unødvendig i verdens rikeste land påpeker Henriksen, som har lagt ned store ressurser og dugnadsarbeid  nærmest på full tid det siste året for å fremme fokus på drikkevannkvaliteten i Norge gjennom RNV. Enkelte fagmiljøer, blant annet fra Oslo’s Vannmiljøer, valgte ikke å delta på Vannkonferansen 2007 og begrunnet dette med at de ikke anså RNVs arbeid for samfunnsnyttig. Dette synes vi er ytterst kritikkverdig, hvilket er en holdning mange private og profesjonelle brukere etter hvert deler med oss!

– Hvor mange må bli kronisk syke eller dø før drikkevannet er så dårlig at det oppfattes som et problem? Drikkevannforskriften er klinkende klar og vi ønsker å fremheve at det ikke er rom for personlige tolkninger for hva som er godt nok. Vann defineres som et næringsmiddel i Drikkevannsforskriften – men slik kvalitet leveres ikke til enhver tid! Kanskje det er på tide å ta en full gjennomgang av organiseringen av denne samfunnsvitale delen av infrastrukturen?

Underdirektør, Lasse Billington i Forbrukerrådet konkluderte under årets Vannkonferanse med at forbrukerens krav til vannkvalitet pr. i dag ikke ivaretas innen norsk vannforsyning. Han gjorde det også klart at Forbrukerrådet vil se nærmere på muligheten for å prøve forbrukerens rettslige status når det leveres for dårlig vannkvalitet og har i ettertid oppfordret abonnenter til å klage og be om refusjon av vannavgiften hvis kvaliteten ikke holder mål.

Børge Brende ga full honør til Stiftelsen Rent Norsk Vann på Vannkonferansen 2007, for den betydelige innsats de har lagt ned for saken. Et viktig poeng er at det må fokuseres på økt kontroll av om vannverkene overholder sine forpliktelser. Brende lovte dessuten at han ville ta initiativ til nedsettelse av uavhengig kommisjon for å få frem konkrete tiltak for å sikre norsk vannforsyning. Avslutningsvis berømmet han Stiftelsen RNV for den gode og løsningsorienterte stilen og den tverrfaglige kompetansesamlingen, som klarte å finne frem til kvalitativt gode og konkrete løsninger melder de i en pressemelding til VVS Aktuelt.