SINTEF mener at mange av de rundt 70.000 vannskadene som oppstår i norske boliger årlig kunne vært unngått dersom alle produktene var dokumentert. Dokumenterte produkter er kvalitetssikret og kontrollert for å tåle alle typer belastninger som de utsettes for i en bolig.
Føler seg lurt
– Normalt vil også rørleggerne nekte å installere produkter som ikke er godkjent, og kjøperen føler seg lurt, sier forskningsleder i SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum i en pressemelding.
Neste daglig får han henvendelser fra forbrukere som sitter igjen med dyre og ubrukelige sanitærprodukter.
Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) stiller krav til dokumentasjon av byggevarer, og dette gjelder også sanitærprodukter. I Norge er blant annet SINTEF Byggforsk ved SINTEF Certification utpekt av myndighetene som teknisk kontrollorgan for å utstede produktdokumentasjon.
Kan pålegge fjerning
Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) anbefaler sine medlemsbedrifter å kun bruke produkter som er sertifisert av SINTEF Certification. Har produktet sertifikat eller teknisk godkjenning derfra, betyr det at det tilfredsstiller myndighetenes krav og bekrefter at det er underlagt overvåkende produksjonskontroll.
– Den enkleste måten å sjekke om et produkt er godkjent på, er å gå inn på sintefcertification.no, hvor du finner en liste over alle dokumenterte produkter i Norge, sier Fiskum.
Dersom et byggprodukt har mangelfull dokumentasjon, kan kommunen eller Statens bygningstekniske etat (BE) pålegge å fjerne produktet fra byggverket, noe som kan bli kostbart.
Ved en eventuell vannskade forårsaket av et sanitærprodukt uten dokumentasjon kan også forsikringsselskapet gå til regress mot leverandør, produsent eller rørlegger som har montert produktet.
For å oppfylle dokumentasjonskravet kan man:
– Be om produktdokumentasjon som er relevant for norske forhold fra produsent, leverandør eller rørlegger.
– Sjekke sintefcertification.no hvor alle sertifikater og godkjenninger utstedt av SINTEF Byggforsk blir publisert.