Sanitær

Mye dårlig håndverk

Det er viktig å bruke fagfolk når man skal pusse opp badet (Foto; Kaia Means
Det er viktig å bruke fagfolk når man skal pusse opp badet (Foto; Kaia Means
06.09.11: Hvert år utbetaler forsikringsselskapene mellom 40 og 50 millioner kroner etter vannskader på norske bad som skyldes håndverkerfeil.
Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon er det registrert 4191 vannskader i privatboliger på grunn av dårlig håndverk de siste tre årene. Det er første gangen bransjen har gjennomført en slik kartlegging.

Strengere byggeregler
– I tillegg kommer alle skadene som ikke fører til forsikringsutbetaling. Disse skadene føres det ikke oversikt over, men de er mange, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring i en pressemelding.
– Bransjen har slitt med mange useriøse håndverkere i mange år, men strengere byggeregler og finanskrisen har bidratt til at flere av disse nå er ute av business, sier rørlegger Jan-Erik Urhaug i rørleggerkjeden Varme & Bad.

De verste feilene gjøres med sluk i våtrom.

– Vi oppdager elendige sluk hele tiden. Noen har ikke membran i det hele tatt. Folk må bli flinkere til å sjekke referanser på håndverkere de engasjerer for å utføre arbeid i våtrom. Det holder ikke bare å sammenligne priser, for den billigste er dessverre ikke alltid den beste, sier Urhaug.

Viktig med vedlikehold
Det tar gjerne tid før man oppdager skader rundt sluk, og da kan det allerede ha oppstått råte i bjelkelaget under sluket slik at hele gulvet må rives opp. Dette er kostbare skader å utbedre. Men vannskader som skjer over tid blir som hovedregel ikke dekket av forsikringen.
– Derfor er det så viktig å ta vedlikeholdet på alvor. Få gjerne fagfolk til å gå gjennom alle vanninstallasjonene i boligen. Det kan gjøres for en rimelig penge, sier Urhaug.

Sisterner
Etter som vannrør ikke lever evig, bør disse skiftes ut i eldre boliger. En annen gjenganger er sisterner til toaletter som er bygd inn i veggen uten nødvendig sikring.
– Lekkasjer fra innbygde sisterner kan føre til store vannskader som kan spre seg mellom etasjer og mellom leiligheter. Det har vi sett flere eksempler på, sier Jan-Erik Urhaug i Varme & Bad.

Ifølge If Skadeforsikring er gjennomsnittskaden på bad blitt dyrere å utbedre.
– Årsaken er nok at folk bygger mer eksklusive bad og at prisnivået generelt er blitt høyere, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If.