Idriftsettelse av den 400 kilowatt store HoegTemp varmepumpen ved Pelagia Måløy sitt fiskeforedlingsanlegg går som planlagt.
Enerins HoegTemp høytemperaturvarmepumpe (HTHP) har startet innledende damplevering, og går mot full belastning. Varmepumpen vil levere damp ved 5 bar trykk i fiskemel- og sildoljeprosessene. Varmepumpen vil utnytte spillvarme ved bruk av ulike varmekilder i området 15-90°C og levere temperaturer på 200–250°C.
LES OGSÅ: USA-interesse for norsk varmepumpeteknologi
Høyere temperaturer kreves ved Pelagia for å gjøre skinn og bein fra fisken til en «vannaktig suppe» hvor vannet fordampes til et punkt hvor det kan tørkes og gjøres til et fint, tørt pulver for dyrefôr.
For å optimalisere driften av HoegTemp, spesielt under batchprosessen på anlegget når båtene kommer inn med fangsten, vil varmepumpen utnytte sjøvann midlertidig som varmekilde.
– Med tilgang til sjøvann kan varmepumpen være i drift i ytterligere 5-6 timer før spillvarmen blir tilgjengelig for resirkulering. I prinsippet vil denne justeringen kunne forlenge varmepumpens driftstimer med ca. 400-500 timer per år. Vi undersøker også andre måter for hvordan avløpsvann ved omgivelsestemperatur kan resirkuleres på, sier Arne Høeg, administrerende direktør i Enerin.
Pelagia-fabrikkene benytter vanligvis fossilfyrte dampkjeler som produserer damp (175 °C), og for å varme opp luft i tørketromlene for sluttfasen av produkttørkingen (200–250 °C).
Pelagia har som mål å oppnå en lavere energitilførsel for hver enhet produsert produkt. Dette fordi energieffektiviteten, eller Co-efficient of Performance til varmepumpene, er betydelig høyere enn for fossilfyrte dampkjeler. Selskapet ønsker å redusere sine klimagassutslipp ved fabrikken og redusere mengden karbondioksidkvoter det må kjøpe for å kompensere for dagens utslipp.

Pelagia-installasjonen er en del av det europeisk-finansierte
SUSHEAT- prosjektet.
SE VIDEO om SUSHEAT-prosjektet: